Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioraznolikost usjeva
  • 02.10.2015. 08:50

Okrenuli se uzgoju kultura iz kojih se dobiva etanol

Amerikanci posljednjih 40 godina na svojim poljima smanjili raznolikost biljnih kultura.

Foto: depsoitphotos.com, fotokostic
  • 247
  • 26
  • 0

Nova studija koja analizira 34-godišnje podatke američkog Ministarstva poljoprivrede, otkrila je kako je biljna raznolikost, tj. broj različitih kultura koje se uzgajaju, na području SAD-a manja negoli je bila 1978. godine kada je istraživanje i počelo.

Studija je objavjena u znanstvenom časopisu PLOS One, a vodili su ju Državno sveučilište Kansas, North Dakota državno sveučilište i američko Ministarstvo poljoprivrede. Znasntvenici su promatrali podatke o biljnoj raznolikosti u vremenu od 1978. do 2012. godine te uočili nekoliko ključnih prevrata u načinu obavljanja poljoprivrednih poslova u SAD-u. Jedan od njih je veliki porast kod proizvodnje etanola i potrebom za biljkama koje se mogu iskoristiti za to kako bi se zadovoljile ljudske potrebe za gorivom. Drugi je globalizacija i sužavanje raznolikosti na ključne usjeve za izvoz širom svijeta. No, ovi trendovi, između puno drugih, pogađaju različite regije i to na različite načine.

Biljna raznolikost manja nego 1978.

U cjelini, biljna raznolikost je manja negoli je bila 1978. godine, što je ludo u usporedbi s onim što sada znamo o važnosti raznolikosti. Posljednjih godina, poljoprivrednici su počeli shvaćati holističku prirodu poljoprivrede, prema kojoj svaka mala stvar ovisi o drugoj sitnici, zbog čega se može ugroziti na desetke usjeva zbog samo jedne - poput, recimo, kukuruza ili soje, ili može imati neke negativne posljedice.

Prema Tablici održivosti, bioraznolikost je važna na svim razinama poljoprivrednog krajolika. Od milijardu različitih mikroorganizama u tlu kroz hranidbeni i ciklus razgradnje organskih tvari, preko osa i šišmiša koji pomažu smanjenju štetočina na usjevima, do ptica i kukaca koji oprašuju visokovrijedne usjeve, biološka raznolikost pomaže farmerima u uspješnom uzgoju hrane i poticanju održivih poljoprivrednih krajolika.

Glavne usjeve čine kukuruz i soja

Karta studije utvrdila je kako biljna raznolikost teško pogađa prehrambenu industriju države, od Dakote do Texasa, a na istoku do Ohioa. Na obalama je raznolikost usjeva tonula od 1978. do 1987. godine, a potom je rasla ravno do neke 1978. i ostala na toj razini 2012. Jedna regija koja uključuje i dijelove Mississippija, Louisiane, Kentuckya i Arkansasa, zapravo je podigla svoju raznolikost usjeva u promatranom vremenu.

Središnji resursi koji uključuju Illinois, Indianu i Iowu, kao i dijelove Ohia, Missourija, Minnesote, Južne Dakote, Nebraske i Kentuckya te doprinose sa svojih 22% svih američkih farmi, imaju daleko najnižu biljnu raznolikost. Raznolikost u tim regijama je stalno padala od 1978. jer su se mnoge farme gotovo isključivo orijentirale na kukuruz i soju, piše Modern Farmer.

Foto: depsoitphotos.com, fotokostic


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Raznolikost usjeva SAD Američko Ministarstvo poljoprivrede Kukuruz Soja Promatranje Izvoz Ključni usjevi Gorivo PLOS One Modern farmer Održiva poljoprivreda


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]