Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica i uljarica
  • 03.02.2017. 12:00

Očekuje se veća proizvodnja soje u sezoni 2016/17

Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi objavio je pregled svjetske ponude i potražnje kukuruza, pšenice i soje u sezoni 2016/2017.

  • 1.921
  • 261
  • 0

Proizvodnja kukuruza u sezoni 2016. porasla je zbog značajnih povećanja količina u SAD-u, što je pokrilo smanjenje prinosa u Indiji.

Procjena potrošnje za sezonu 2016/17 povećana je za 2,4%, potaknuta značajnom ekspanzijom u potrošnji stočne hrane u Kini i SAD-u. Prognoza za trgovinu kukuruzom u sezoni 2016/17 smanjuje se uglavnom zbog slabije potražnje za uvozom u Kini te nekim zemljama Srednje Amerike.

Stabilne cijene na globalnom tržištu

Procjena ukupnih sezonskih zaliha porasla je uglavnom zbog očekivanja rekordnog povećanja zaliha u SAD-u.

Kako se godina približila kraju, izgleda da će se dobra ponuda u sektoru žitarica, koja je karakterizirala globalna tržišta u posljednjih nekoliko godina, proširiti i u 2017. godini. Pod pretpostavkom da neće biti većih proizvodnih zastoja, cijene na međunarodnom tržištu vjerojatno će ostati stabilne u narednim mjesecima, iako bi vanjski čimbenici poput tečajnih kretanja i promjena na energetskim tržištima i dalje mogli predstavljati izvore nesigurnosti.

Povećana proizvodnja pšenice

Proizvodnja pšenice u 2016. povećana je uslijed većih prinosa u Kazahstanu, Iranu i Nepalu. Prognoza potrošnje za sezonu 2016/17 porasla je za 2,8% na temelju povećane potrošnje hrane za životinje od 7,2% zbog dostupnosti velikih zaliha i niskih cijena.

Iako su u prosincu prognoze izvoza bile povećane za Australiju i EU, a smanjene za Rusiju, prognoza za trgovinu pšenicom u sezoni 2016/17 ostala je nepromijenjena. Ukupne procijenjene zalihe u sezoni 2016/17 uvećane su zbog Crnomorske regije i Irana gdje su krajnje sezonske zalihe procijenjene na više od ranije očekivanih.

Rekordni prinosi soje u SAD-u

Prognoza svjetske proizvodnja soje u 2016/17 povećala se za tri milijuna tona zahvaljujući rekordnom prinosu u SAD-u i poboljšanim izgledima za EU, Kanadu i Kinu. Procjena potrošnje za sezonu 2016/17 povećana je 5% u usporedbi s prošlom godinom, iako je svjetska potrošnja soje pala ispod svjetske razine proizvodnje.

Prognoza za trgovinu sojom u sezoni 2016/17 povećana je nešto više od očekivanog zbog pojačane potražnje za uvozom od strane Kine i EU, dok su prognoze za izvoz povećane za SAD i Kanadu.

Prognoza krajnjih zaliha za sezonu 2016/17 porasla je za 3,6 milijuna tona odnosno za 9%, što se odnosi na veće procjene prinosa u SAD-u, Brazilu i Argentini. Očekuje se da će globalne zalihe soje odgovarati najvećem dosadašnjem sezonskom rekordu iz 2015/16.

Izvor: AMIS prosinac 2016., obrada: TISUP, Foto: 1737576/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Kukuruz Pšenica Soja Tržište Cijena Prodaja Prosinac 2016


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.