Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 17.01.2015. 18:00

Očekuje se profit tržišta biljnih ulja!

Rast cijena palminog ulja mogao bi poduprijeti i rast cijena ostalih biljnih ulja poput repičinog pa se očekuje profit tržišta biljnih ulja. Izenađenje na tržištu je pakistanska kupovina soje, dok Kina uvozi visokoproteinsku pšenicu.

Foto: depositphotos.com
  • 619
  • 96
  • 0

Monsunske kiše koje su pogodile Maleziju, dovele su do najvećih poplava u posljednjih 50 godina, što je utjecalo i na proizvodnju palminog ulja, koja je u prosincu dosegnula 1.36 Mt, što je za 22% niže od prošlomjesečne proizvodnje.

Prema podacima Malezijskog odbora za palmino ulje (MPOB), to je najniža proizvedena količina u prosincu još od 2010. godine, dok su konačne zalihe u prosincu iznosile 2.01 Mt i time zabilježile najnižu razinu posljednjih pet mjeseci.

Profit tržišta biljnih ulja unatoč padu cijena sirove nafte

Prošlog četvrtka, (8. siječnja), budućnosnice malezijskog plaminog ulja porasle su na najvišu razinu od sredine srpnja i dosegnule cijenu od 2,384MYR/t ili 670 $/t. No, do zatvaranja u petak pale su za oko 1%, da bi nakon MPOB-ovog izvještaja, opet počele rasti.

U vrijeme kada su cijene sirove nafte kontinuirano u padu, više cijene palminog ulja mogle bi poduprijeti povećanje cijena ostalih biljnih ulja, poput ulja repice. Na taj će način tržište biljnih ulja profitirati, unatoč padu cijena sirove nafte.

Nastavlja se snažan izvoz soje

Kompletno tržište uljarica proteklog je tjedna bilježilo pozitivna cjenovna kretanja, uglavnom potaknuta snažnom potražnjom, ali i spomenutim vremenskim utjecajem. Tako je primjerice SAD zabilježio još jedan tjedan snažnog izvoza soje, a podatke je potvrdilo i američko Ministarstvo poljoprivrede. Ukupne izvozne obveze dosegnule su 43.2 Mt u tjednu koji je završio 1. siječnja, što je za 2.4 Mt bolji rezultat od prošlogodišnjeg u isto vrijeme. Ne čudi stoga što američki ratari u 2015. godini namjeravaju sijati više soje nego kukuruza. Sjetveno područje soje procjenjeno je na 35.7 Mha, što je povećanje od 5% na godišnjoj razini.

Velika isporuka brazilske soje za Pakistan

Prema AgRural-u, Brazil je do kraja prosinca prodao 31% uroda soje iz 2014. godine. Prodaja je u prosincu nadmašila onu iz studenog za 5%. No, ukupna prodaja i dalje nije dostigla prošlogodišnju, koja je iznosila 43% na kraju prosinca. Prema vladinoj agenciji za žitarice Conab, lagano je porasla prognoza sojinog outputa za 2014./15., na 95.9 Mt, dok je u prosincu iznosila 95.8 Mt. Naime, unatoč sušnom razdoblju koje je pogodilo Brazil, većina područja pod sojom još uvijek nije ugrožena. A upravo je od Brazila Pakistan kupio 60 Kt soje, dok je prethodno, u prosincu kupio 50 Kt. Riječ je o najvećoj količini soje koju je Pakistan kupio u posljednjem desetljeću.

Kina kupuje visokoproteinsku pšenicu

Na tržištu žitarica proteklog je tjedna u fokusu bila potražnja. Egipat je od Francuske kupio 180 Kt pšenice na posljednjem natječaju po cijeni od 264$/t, a tek drugi put u posljednjih godinu dana Rusija nije postavila niti jednu ponudu na natječaj.

U posljednjih nekoliko dana Kina je kupila 120 Kt tvrde pšenice, čime se potvrđuju nagađanja o povećanju uvoza visokoproteinske pšenice ove godine, kako bi se nadomjestio nedostatak kvalitetne domaće pšenice.

O rekordnom izvozu žitarica govori se i u Ukrajini, koja je prema podacima UkrAgroConsult-a, 44% izvoznog kapaciteta žitarica, odnosno 14,7 Mt, izvezla u prvih pet mjeseci sezone.

Pojašnjenje iskazanih veličina: * 1 Kt = 1.000t **1 Mt = 1.000.000t *** 1 Mha = 1.000.000 ha
Foto: depositphotos.com


Tagovi

Svjetsko tržište žitarica i uljarica Monsunske kiše Malezijsko palmino ulje Tržište bijnih ulja Sirova nafta Ulje repice Izvoz soje Američko Ministarstvo poljoprivrede Brazilska soja Visokoproteinska pšenica Izvoz žitarica

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?