Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 21.03.2014. 08:00
  • Karlovačka

Obavite zaštitu ozime pšenice i ječma

Obavještavaju se ratari neka izvrše zaštitu ozime pšenice i ječma

  • 126
  • 8
  • 0

U ozimoj pšenici i ječmu još tijekom jeseni nakon nicanja usjeva, zamijećeni su simptomi bolesti. Pregledom usjeva pšenice utvrđena je pojava smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici) i pepelnice (Blumeria graminis f.sp. tritici),a u usjevima ječma simptomi sive i mrežaste pjegavosti (Rhynchosporium secalis, Pyrenophora teres). Temperature koje se ovih dana preko 15 ̊C uz kišu koja se najavljuje za početak idućeg tjedna uvjetovat će širenje bolesti u usjevima. Preporučuje se prije kiše provesti zaštitu.

Od fungicida se mogu koristiti: Amistar 250 EC, Amistar extra, Amistar opti; Opera (ječam), Sphere 535 SC; *Duett ,*Respect 250 SC (dozvoljeno je jedno tretiranje u vegetacijskoj sezoni), Duet ultra (dozvoljena su najviše dva tretiranja u vegetacijskoj sezoni), Opus team (dozvoljena su najviše dva tretiranja u vegetacijskoj sezoni), Controlan (dozvoljena su najviše dva tretiranja u vegetacijskoj sezoni); Impact 25 SC,* Superpact (dozvoljeno jedno tretiranje u vegetacijskoj sezoni); Pointer,*Takt (dozvoljeno jedno tretiranje u vegetacijskoj sezoni); *Tilt CB 187,5 FW; *Gong CH, *Palis -C, *Stil extra (dozvoljeno jedno tretiranje u vegetacijskoj sezoni); Artea 330 EC, Artea plus, Archer max; Prosaro 250 EC, Porto (dozvoljena su najviše dva tretiranja u vegetacijskoj sezoni). *dozvola je prestala važiti, krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha je 1.1.2015.

Fungicide primijeniti prema preporukama proizvođača. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura za 2014. godinu. Primijeniti fungicide koji su dozvoljeni za primjenu u integriranoj proizvodnji.

Voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje sljedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura. Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list ili dostaviti u tvrtku CIAK, na adresu Andrije Hebranga 5 u Vojnić.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Tagovi

Ozima pšenica Ozima pšenica Fungicidi Pepelnica Siva pjegavost Smeđa pjegavost SZB


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner