Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gume gusjenice
  • 01.11.2015. 10:30

Novim dizajnom guma protiv zbijanja tla

Teški traktori i strojevi zbijaju tlo na poljoprivrednim površinama, a to nije dobro za razvoj usjeva. Češka tvrtka Mitas konstruirala je gume-gusjenice, koje ne rade veliki pritisak na tlo.

Foto: Farm industry News
  • 2.818
  • 447
  • 0

Suvremena konvencionalna ratarska proizvodnja teško je zamisliva bez modernih traktora i priključnih strojeva. Kako postoji trend da poljoprivredna mehanizacija iz godine u godinu postaje sve teža i veća, samim tim javlja se i veća opasnost od zbijanja tla. A njegova struktura važna je zbog utjecaja na zadržavanje i prohodnost vode, zraka i hranjiva, koji su nužni za pravilan rast i razvoj korijena.

Zbijanje tla utječe na kvalitetu usjeva i količinu prinosa

"Zbijanje tla događa se pri njegovoj obradi teškim traktorskim agregatima, posebno u nepovoljnim uvjetima i prekomjernim prohodima. Stoga nas poljoprivrednici često pitaju može li se što učiniti po pitanju poboljšanja traktorskih guma? Jedan od odgovora jest da su tehnolozi tvrtke Mitas Tires uz pomoć izraelske skupine Galileo Wheel Ltd., razvili novu generaciju traktorskih guma. Njihov novi dizajn ima invertiranu stijenku gume koja tvori ravnu površinu u kontaktu s tlom, što povećava otisak i poboljšava trakciju i u principu je rješenje između gusjenice i standardne traktorske gume", pojašnjava Ivica Prpić.

Guma na kojoj se i u slučaju puknuća može voziti

Mitas je razvio tehnologiju koja standardnu gumu pretvara u gusjenicu i obrnuto, čime se postiže bolja trakcija u pravocrtnom kretanju i poboljšanje performance pri skretanju. Shvatili su da bi transformacija pretvorbe kotača u gusjenice bila preskupa za razvijanje, te je prihvaćena solucija razvoja ovoga tipa gume. Dizajn omogućuje korištenje pneumatika s malo ili bez zraka, a oštećenja zida standardnog pneumatika koja su vrlo česta i zahtijevaju zamjenu gume, kod ovog modela ne postoje. Primjećena je i poboljšana trakcija te smanjeno klizanje, u odnosu na standardne gume. Također, ova guma omogućuje poljoprivredniku da se u slučaju njezina bušenja, bez problema doveze do kuće ili vulkanizera. Mitas je češka tvrtka i dio je CGS Holdinga. Osim u Češkoj, proizvodne pogone ima u Srbiji i američkoj saveznoj državi Iowa.

Foto: Farm industry News


Tagovi

Moderni traktori Traktorski agregati Zbijanje tla Traktorske gume Mitas Tires Galileo Wheel Ltd. Izraelska skupina Ivica Prpić Gusjenica Dizajn Transformacija Pneumatik CGS Holding Srbija Iowa


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!