Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DG AGRI
  • 25.04.2016. 13:30

Nove njemačke tehnologije za razvoj agrara

Agroklub je prošli tjedan u njemačkoj regiji Schleswig-Holstein u okolici Hamburga posjetio i dvije inovativne farme koje se bave konvencionalnom proizvodnjom hrane.

  • 1.619
  • 80
  • 0

U članku Njemačka kao primjer poljoprivredne budućnosti mogli ste pročitati kako je Agroklub prošli tjedan posjetio ukupno pet farmi u njemačkoj regiji Schleswig-Holstein u okolici Hamburga. Nakon što su predstavljene tri farme koje se bave organskim uzgojom, slijedi pregled preostalih dviju farmi koje se bave konvencionalnom proizvodnjom hrane.

Jan Henning Ufen je još jedan farmer koji je ugostio na svojoj farmi 12 medijskih predstavnika iz različitih zemalja članica Europske unije kao i predstavnike Europske komisije i Glavne uprave za poljoprivredu poljoprivredu i ruralni razvoj - DG AGRI koji su ujedno i organizatori putovanja u sjevernu Njemačku.

Kupus kao profitabilna kultura

Mladi farmer Jan posao je preuzeo od oca i četvrta je generacija obiteljske tradicije proizvodnje kupusa. Jan je počeo uzgajati i pšenicu i šećernu repu, a njegova godišnja proizvodnja obuhvaća:

  • 2.000 tona pšenice
  • 3.000 tona bijelog i crvenog kupusa
  • 1.600 tona šećerne repe


Proizvođač kupusa Jan Henning Ufen

Samostalno prodaje 50% svojih proizvoda, a drugu polovicu prodaje lokalnim njemačkim prodavačima dok ukupni godišnji promet iznosi oko milijun eura. Ovaj proizvođač je otvoren za nove tehnologije i ulaže u obnovljive izvore energije na farmi kao što je solarna energija i energija vjetra. Također, koristi i GPS tehnologiju za gnojidbu i žetvu.

"Farma ujedno ima i demonstracijsku ulogu za upotrebu pesticida u integriranoj proizvodnji kupusa, a zajedno s Julius Kuhn Institutom radi na pronalasku efikasnih načina za smanjenje upotrebe pesticida i gnojiva", naglašava Jan.

Njemačka kao primjer poljoprivredne budućnosti

Projekt za razvoj agrara sjeverne Njemačke

Posljednji posjet bio je onaj na farmi Gut Helmstorf čija povijest započinje davne 1275. godine, a trenutno je u vlasništvu Magnusa i Cornelie von Buchwaldt. Poljoprivreda im je glavna aktivnost, ali posjeduju šumu i ribnjak.

Na ukupno 1.000 hektara uzgajaju žitarice i to: pšenicu, uljanu repicu i ječam. Moderne poljoprivredne metode kao što su GPS tehnologija, kompjutorska kontrola pesticida i gnojidbe, najnovija tehnološka rješenja za obradu tla zasigurno su jedan od razloga uspješnosti ove farme čiji godišnji prihodi prelaze 3 milijuna eura.


Prezentacija projekata farme Gut Helmstorf

Obitelj von Buchwaldt sudjeluje u regionalnom poljoprivrednom projektu koji je jedinstven u Njemačkoj, ali i u Europi, a kojim se želi doprinijeti razvoju agrara ove sjevernonjemačke regije. O ovom jedinstvenom projektu govore:

"Zadnjih deset godina sudjelujemo u projektu "On Farm Research“ u sklopu kojeg smo do sada testirali nove poljoprivredne tehnologije i metode na području od ukupno 300 hektara. Metode koje su se pokazale najuspješnijima koriste i brojni drugi proizvođači hrane diljem regije Schleswig-Holstein."

Borba s birokracijom

Proizvođači ovih dviju spomenutih farmi koje rade na razvoju poljoprivrede s novim tehnologijama složili su se u jednoj stvari kojoj je potrebno bolje rješenje, a to je problem zvan - birokracija. Ističu kako previše vremena provode u uredu, nerijetko čak i više nego na farmi, baveći se papirologijom. Pa tako prikupljanje i ispunjavanje dokumentacije za njih predstavlja, prema Janovim i Magnusovim riječima, "noćnu moru".

"Pretpostavljam da su birokratska rješenja osmislili ljudi koji nemaju niti jedan dan proveden na farmi radeći kao proizvođači poljoprivrednih proizvoda i u tome je problem", zaključio je Jan.

Izvor fotografija: © European Union 2016, fotografirala: Cornelia Smet


Fotoprilog


Tagovi

Agroklub DG AGRI Europska komisija Schleswig-Holstein Jan Henning Ufen On Farm Research Gut Helmstorf Cornelia von Buchwaldt Magnus von Buchwaldt


Autorica

Martina Gavran

Više [+]

Martina provodi promotivne aktivnosti i projekte SLinka i AgroKluba kroz marketing i segmet komuniciranja s javnosti. Sveučilišna je prvostupnica kulturologije, a trenutno pohađa diplomski studij Medijske kulture na Odjelu za kulturologiju.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić