Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ba-mi Agro
  • 19.09.2014. 13:30

Mogu li troškovi sjetve pšenice biti manji?

Smanjite troškove sjetve pšenice uz startno gnojivo Cerafert start up micro!

  • 2.398
  • 126
  • 0

I upravo završena proizvodna sezona nam je ponovno svima pokazala koliko je poljoprivredna neizvjesna i koliko u njoj ima rizika. U velikoj mjeri je za takvu nesigurnu situaciju krivica i na samim proizvođačima. Teško se mijenjaju navike, teško se naučiti na pojam isplativosti i teško je poljoprivredu od načina života pretvoriti u način zarade i stjecanja profita.

Prateći stanje i raspoloženja među poljoprivrednicima primjećujemo ipak neke nove generacije koje proizvodnji prilaze ne samo sa olovkom, već i sa laptopom u rukama, koje uspijevaju odvojiti emocije i ono što je proizvodio otac i djed od onoga što u ovom trenutku donosi zaradu. Taj drukčiji pristup poljoprivredi donosi i veću profiliranost proizvodnje i puno manje svaštarenje. Naravno za takav pristup je potrebno i puno više znanja o kretanjima na tržištu i sirovina te krajnjeg proizvoda. U ovom informatičkom dobu nije problem u roku od par minuta doći do bilo koje informacije, sastaviti projekciju isplativosti bilo koje proizvodnje, odrediti minimalnu cijenu krajnjeg proizvoda sa kojom je proizvodnja još isplativa.

Ako krenemo od sjemena, već tu je velika razlika između deklariranog sjemena i onog sa tavana. Ta razlika je u cijeni, ali i u kvaliteti zrna, čistoći, prisustvu spora bolesti i sjemenki korova. Samim time i sjetvena norma, odnosno količina sjemena po ha, mora biti drukčija. A i uz tu korekciju, valja se prisjetiti one izreke, od lošeg praščića nikada prave svinje.

Mogu li troškovi sjetve pšenice biti i jeftiniji?

Troškovi obrade i pripreme tla za sjetvu su različiti kod svakog gospodarstva, ovise o stanju njive nakon prethodne kulture, o tipu tla, o starosti mehanizacije, jeste li još pod kreditom ili ste je davno izamortizirali i slično. Zato ove vrijednosti treba uzeti sa rezervom i prilagoditi ih situaciji. Okvirno se dakle, troškovi mehanizacije u proizvodnji pšenice (primjena mineralnog gnojiva, oranje, rotodrljanje, sjetva, prskanje u dva navrata i prijevoz) kreću oko 1.000 kn/ha.

Kod mineralne gnojidbe, troškove je nešto jednostavnije pratiti. Dosadašnji standard gnojidbe pšenice je, u pripremi NPK 7-20-30, 300 kg/ha i u sjetvi NPK 15-15-15 150 kg/ha. Prihrana sa KAN-om u proljeće i to 300 kg/ha. Tom tehnologijom pšenica je više manje dobila osnovna hranjiva, a cijena takve gnojidbe je oko 2.400 kn/ha, a uz uračunate troškove goriva i rada (nekoliko prohoda gnojidbe i prihrane) i do 3.000 kn/ha.

Uz procijenjeni prosječan prinos od 5,5 t/ha i zamišljenu otkupnu cijenu od 1,10 kn/kg, prihod sa 1 ha može biti od 6.050,00 kn. Naravno, samo za gnojidbu oduzmite trošak od 3.000,00 kn po ha. Pitanje je može li to jeftinije, a jednako ili čak i bolje? I kako?

U jednom prohodu obavite sjetvu i osigurajte hranjiva - uz nižu cijenu!

Krenimo od osnovne gojidbe gdje se prilikom pripreme tla unosi NPK 7-20-30 u dozi od 150kg/ha. Ova količina hranjiva se unosi u dublje slojeve tla i iz njih se fosfor i kalij vrlo teško ispiru, a dušika je dovoljno za aktivaciju procesa razgradnje u tlu.

Cerafert start up micro gnojivo

U samoj sjetvi, zajedno sa sjemenom, primjenjuje se startno gnojivo Cerafert start up micro. Kod mehaničkih sijačica slaže se u slojeve u sanduku za sjeme i to 7 kg gnojiva na svakih 50 kg sjemena. Kod pneumatskih sijačica, gnojivo se dodaje u struju zraka i sjemena i to u količini od 30 kg /ha. Dakle, u jednom prohodu obavite sjetvu i osigurajte svom usjevu sva hranjiva u lako topivom obliku. Tako ishranjena pšenica ima najbolje šanse za uspješno prezimljenje i nastavak rasta u proljeće.

Prva folijarna prihrana ide sredinom busanja sa tekućim gnojivom Sulfika SNP u dozi od 4 kg/ha. U slučaju nepovoljne godine ili slabijeg stanja usjeva (suša, napad bolesti ili štetnika) ova prihrana se ponavlja i u vlatanju. Tekuće lisno gnojivo Sulfika SNP sadrži optimalne količine i omjere hranjiva sumpora, dušika i fosfora, a ima i fungicidno djelovanje. Dakle, pšenica je ovim sistemom gnojidbe dobila sva potrebna hranjiva, a i neophodna mikrohranjiva (sumpor, cink i magnezij) u pravom trenutku i odgovarajućem obliku, uz minimalan broj prohoda.

Primjena startnog mikrogranuliranog gnojiva Cerafert start up micro u uzgoju ozimih žitarica pruža niz prednosti i vama i vašem usjevu!

Startna gnojidba ide sa sjetvom, a prihrane se miješaju sa sredstvima za zaštitu bilja (uz neka ograničenja). Takva agronomski, ekološki i logistički povoljnija potpuna gnojidba pšenice ima cijenu od 1.620 kn/ha, što je dobra razlika.

Prednosti primjene Cerafert start up micro gnojiva

Prednosti primjene Cerafert start up micro gnojiva za vas su:

  • istovremena gnojidba i sjetva čime smanjujete broj prohoda, trošak goriva i broj potrebnih sati rada sebe i mehanizacije
  • skladištenje i transport deset puta manje količine gnojiva u odnosu na NPK gnojiva
  • ujednačen i brz ponik pšenice čime se stvaraju odlične pretpostavke za razvoj snažnog usjeva i ostvarivanje vrhunskih prinosa

Prednosti primjene Cerafert start up micro gnojiva za biljku:

  • sva potrebna hranjiva nalaze se tik uz sjeme u obliku i količini koja je optimalna za klicanje i razvoj mlade biljčice
  • daljnje optimalno otpuštanje hranjiva tijekom proljeća već prema temperaturi tla i razvoju usjeva

Prednosti primjene Cerafert start up micro gnojiva za okoliš:

  • manji broj prohoda i time znatno manje zbijanje tla
  • deset puta manja količina gnojiva bačenog po površini, a time i manja količina hranjiva koja se ispiru i onečišćuju podzemne vode

Prednosti primjene Cerafert start up micro za vaš džep:

  • startna gnojidba sa cijenom od 630,00 kn/ha

Za sva daljnja pitanja i objašnjenja slobodno se obratite na brojeve telefona: 01/3874-408 ili 098/693-040.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Ba-Mi Agro Sulfika SNP Lisno gnojivo Startno gnojivo Cerafert start up micro Prezimljenje Prohod Hranjiva Troškovi sjetve Cijena proizvodnje Kvaliteta Sjetvena norma Mineralna gnojidba NPK KAN Pšenica Ozime žitarice Troškovi mehanizacije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]