Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 27.12.2016. 09:00

Nova grupa hibrida tolerantnih na sušu!

Neke faze razvoja kukuruza odvijaju se u vrijeme visokih temperatura i suše što rezultira nedovoljnim količinama raspoložive vode u zemljištu za biljke. Tvrtka KWS stvorila je ClimaControl3 grupu koja je tolerantna na sušu!

  • 2.881
  • 126
  • 0

Od klijanja do fiziološke zriobe kukuruza, proizvodnja kukuruza je složen proces, a brzina i trajanje svake faze ovise o karakteristikama hibrida i dužini vegetacije pojedinih hibrida kukuruza. Štoviše, uzgojna okolina je vrlo važan čimbenik, i iako može biti stimulativna, ona se najčešće spominje kao vrlo nepovoljan čimbenik.

Problem? Neke faze razvoja kukuruza odvijaju se u vrijeme visokih temperatura i suše što rezultira nedovoljnim količinama raspoložive vode u zemljištu za biljke.

KWS radi na rješenju problema

I koje je rješenje? Tvrtka KWS neprestano radi na poboljšanju kvalitete svoga genetskog materijala. U okviru inbred linija identificiraju gene koji doprinose povećanju tolerantnosti na stres uz klasični pristup križanja koje je okarakterizirano linijama koje su vrlo različite, kao i ispitivanje njihovih odvojenih potomaka. Ovaj pristup prate suvremene metode inženjeringa i promatranje procesa selekcije u okviru mreže KWS pokusnih polja. Kako bi donijeli najbolja rješenja, postavljene su četiri platforme za ispitivanje utjecaja suše kao i 100-tinjak lokacija s pokusnim parcelama diljem Europe. Konačno, veliki broj pokusa daje podatke o ponašanju hibrida na većim površinama.

Tri ključne faze razvoja biljke - prije cvatnje(1), za vrijeme (2) i poslije cvatnje (3)

U konačnici, sva ova istraživanja rezultirala su stvaranjem Clima Control3 grupe KWS hibrida koji imaju izraženu tolerantnost na sušu.

Prikaz na koji ClimaControl3 odolijeva visokim temperaturama i suši kroz tri glavne faze razvoja biljaka

Kroz tri specifične faze razvoja - prije cvatnje, fazi cvatnje i nakon cvatnje, ovi hibridi minimaliziraju probleme koji se pojavljuju dolaskom sušnih perioda zahvaljujući dobro razvijenom korjenovom sustavu, efikasnijem korištenju vode i hranjivih tvari iz tla, sinkroniziranom metličanju i svilanju te boljoj kontroli transpiracijskih gubitaka tijekom asimilacije. Zbog toga, ovi hibridi su u stanju efikasno ostvariti svoj potencijal i optimizirati vašu dobit.

Više o pročitajte u brošuri ispod teksta, a za više informacija o ClimaControl3 grupi obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

KWS Kukuruz Suša Temperature Razvoj Otpornost Clima Control Kvaliteta


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]