Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapostavljena industrijska konoplja
  • 12.08.2014. 12:25

Neiskorišten potencijal industrijske konoplje

Potencijalni proizvođači industrijske konoplje se susreću sa nemogućnošću kupovine kvalitetnog sjemena, ograničenjima u zakonskoj regulativi i nerazvijenoj društvenoj svijesti

Foto: depositphotos.com
  • 668
  • 80
  • 0

Na predavanju Inicijative za promjenu zakonske regulative kanabisa (Irka), održanog na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, zaključeno je kako trenutna situacija u Srbiji zaustavlja razvoj industrijske konoplje. Potencijalni proizvođači susreću se sa nemogućnošću kupovine kvalitetnog sjemena, ograničenjima u zakonskoj regulativi i nerazvijenom društvenom svijesti.

Sijanje industrijske konoplje

Da bi sijanje industrijske konoplje bilo moguće, potrebno je odobrenje Ministarstva poljoprivrede, koje se može dobiti ukoliko su ispoštovani zakonski uvjeti. Kvaliteta sjemena je jedan od uvjeta, a s obzirom da je ona loša, ove će godine na području Srbije i Vojvodine proizvodnja industrijske konoplje biti neznatna.

U poslijeratnom razdoblju ova je biljka sijana na preko 50.000 hektara, dok danas, iako postoje povoljni uvjeti za uzgoj, zbog nezainteresiranosti javnosti, slabog obrazovanja i nepostojanja tekstilne industrije u kojima se konoplja obrađivala i pretvarala u kvalitetan materijal, ona biva zanemarena. Prema navodima predavača i agronoma Vuka Raičevića, ukupni troškovi sadnje industrijske konoplje su između 850 i 900 eura po hektru, a očekivani prinos od 800 kilograma do jedne tone. Dvostruko je isplativija od pšenice jer sazrijeva vrlo brzo, a svaki njezin dio je iskoristiv.

U Srbiji se ona koristi za tov šarana i pastrmke, dok se stabljika koristi za grijanje, budući da su ugašene leskovačka kudeljara i beogradsko brodogradilište te ne postoji interes za vlakna biljke. Boris Selić, član Irke, navodi kako je ova biljka mnogo konkurentnija od ostalih u pogledu njezine iskoristivosti kao hrane za stoku, ogrjeva i gnojiva.

Spuštanje zakonskog maksimuma količine psihoaktivnog THC-a u industrijskoj konoplji sa 0,6 na 0,3 je prema navodima predavača Raičevića besmisleno jer sunčeva svjetlost i vlaga mogu utjecati na povećanje THC-a, što bi za posljedicu imalo cjelokupan ilegalan urod. Razloga za brigu o zloupotrebi konoplje nema, uzmemo li u obzir da je količina dopuštenog THC-a u Srbiji oko 30 puta manja od one koja se nalazi u biljci koju konzumiraju uživaoci.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Tagovi

Industrijska konoplja Novi Sad Srbija Vuk Raičević Boris Selić Irka Isplativost THC Vlakna Iskoristivost


Autorica

Mateja Baotić

Više [+]

Mateja je administratorica AgroKluba i apsolventica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Voli prirodu i vječni je optimist!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]