Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 09.03.2015. 14:20

Nasreću - ukinuta blokada Petrokemijina računa!

Jutros gužva za mineralna gnojiva!

  • 686
  • 113
  • 0

U skladištu Poljoprivredne zadruge Prvča u Prvči kod Nove Gradiške, ali i u mnogim drugim poljoprivrednim tvrtkama, jutros je nastala velika gužva za mineralna gnojiva jer su se poljoprivrednici uplašili da će ga brzo nestati zbog prijetnji Stožera za obranu Petrokemije da će spriječiti isporuke gnojiva ako Hrvatska poštanska banka ne ukine blokadu njihova računa u cilju nastavka proizvodnje.

Nasreću, prema informacijama HRT-a, spomenuta banka ukinula je danas blokadu jer je kutinska tvornica uplatila sporni dug, pa poljoprivrednici, barem za sada, mogu predahnuti od novog stresa uz mnogobrojne druge probleme koji ih muče u proizvodnji: od katastrofalnih vremenskih prilika prošle godine koje su im znatno umanjile proizvodne rezultate, do sramotno niskih otkupnih cijena za neke proizvode i sl.

Gnojivo upotrebno za prihranu i proljetnu sjetvu

Prije ukidanja blokade, razgovarali smo o mogućim i problemima i posljedicama, ako zaista dođe do ozbiljnijih zastoja u isporuci gnojiva. Naši sugovornici ocijenili su da bi to bio novi snažan udarac hrvatskoj poljoprivredi u vrijeme kada je ona ionako u velikom glibu.

Za proljetnu sjetvu potrebne

velike količine gnojiva

"U našim poljoprivrednim apotekama osjetimo veću gužvu, zalihe nam se brzo smanjuju, a za prihranjivanje jesenskih kultura i za proljetnu sjetvu trebaju nam ogromne količine gnojiva koje prodajemo preko svog lanca od 61 poljoprivredne ljekarne u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U slučaju dulje blokade isporuke došlo bi u pitanje i unaprijed uplaćene količine", kaže Zvonko Potnik, direktor PZ Prvča, jednog od najvećih kupaca gnojiva u Petrokemiji. Čudi se kako se jedina hrvatska banka banka odlučila za takav rigorozan korak i izrazi nadu da će se ubrzo pronaći kompromis.

Manja gospodarstava nisu nabavila gnojivo

Ivica Malnar iz Bekteža, jedan od veliki poljoprivrednih proizvođača u Požeško-slavonskoj županiji koji obrađuje oko 400 hektara zemlje i još oko 2.000 hektara usluženo, kaže da bi takvi potezi blokade isporuke gnojiva u vrijeme kada je ono itekako potrebno, moglo imati katastrofalne posljedice za poljoprivredu.

"Mi smo se, srećom, u našem gospodarstvu na vrijeme opskrbili i gnojivom za prihranu ozimih usjeva - pšenice, ječma i uljane repice na oko 200 hektara sa čime krećemo ovog tjedna - i za predsjetvenu gnojidbu proljetnih kultura. Nažalost, mnoga manja gospodarstva koja ni jesenas nisu obavila potrebnu gnojidbu, nisu još nabavila gnojivo", kaže Ivica Malnar.

"Ako se zaista obistine prijetnje Stožera za branu Petrokemije i ako potraju, moglo bi biti velikih problema. Mi do sada nismo stvarali velike zalihe gnojiva, odustali smo od kooperacije sa seljacima jer su nam mnogi poljoprivrednici ostali dužni na temelju prijašnjih ugovora o sjetvi, ne želimo se više upuštati u takve rizike", kaže Vitomir Žakić, vlasnik novogradiške Poljoprivredne ljekarne Žakić-Commerce.

Blokada bi pogodovala uvoznim lobijima

Ivan Grbić, vlasnik tvrtke Grbić d.o.o. iz Požege koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i preradom, a poznata je, među ostalim po proizvodnji bučinog ulja i ugovaranju proizvodnje buče na 150 hektara, kaže da su se do sada uspjeli opskrbiti dijelom količina gnojiva za prihranu ozimih usjeva, a nabavili su i nešto kompleksnih mineralnih gnojiva.

"Ovo što se ovih dana događa sa Petrokemijom može ići samo u prilog uvoznim lobijima, njima bi takve blokade isporuke domaćeg gnojiva pogodovale. Hrvatski agrar neće ostati bez gnojiva, uvest će se, ali to ne bi bilo dobro ni za Petrokemiju ni za Hrvatsku. Po meni, Petrokemiju treba restruktuirati, osuvremeniti, stvoriti uvjete da bude na razini drugih sličnihM europskih tvornica", kaže Ivan Grbić.

Nakon današnje deblokade Petrokemijina računa malo je laknulo i radnicima te tvrtke, i poljoprivrednicima diljem Hrvatske, no pitanje je li ovaj slučaj riješen dugoročnije, jer kutinska tvrtka je opterećena mnogobrojnim drugim problemima.


Tagovi

Petrokemija Mineralna gnojiva Blokada HPB Hrvatska poštanska banka Dug Prihrana Jesenske kulture Poljoprivredne ljekarne Zvonko Potnik Ivica Malnar Vitomir Žakić Ivan Grbić


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!