Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 02.05.2016. 11:30

Najmanje površine pod uljanom repicom od 2011.

U Argentini je otežana žetva zbog neprestanih kiša, pokošeno je samo 16 posto površina. Smanjene su površine pod uljanom repicom, i to za četiri posto.

Foto: Voggacom/pixabay.com
  • 1.689
  • 84
  • 0

Cijene s tržišta od prošlog petka obilježile su kraj dvotjednog rasta cijena soje s američkog tržišta, kako se i nagađalo. Chicago obveznice su znatno pale krajem prošlog tjedna, u usporedbi sa devetomjesečnim razdobljem, i to uglavnom zbog dobivenih sredstava od kupoprodaje.

Tržište uljarica i dalje je jako usredotočeno na potencijalni uzgoj soje u Južnoj Americi, uslijed zabrinutosti zbog vremenskih prilika. U Argentini je zbog velikih količina oborina u sjeveroistočnoj regiji otežana žetva. Prošloga tjedna, 21. travnja, samo 16% površina je pokošeno, u usporedbi sa 46% površina od prošle godine.

Manja proizvodnja uljane repice

Zbog neprestanih kiša u proteklih 20 dana u ključnim regijama uzgoja u Buenos Airesu, očekuje se smanjenje proizvoda za 7%.

Dok žetva u Brazilu teče dobrim tokom, uz povoljne vremenske uvjete, izgledi za oborine u nekim područjima je usporavaju.

Rezultati kanadske statistike pokazuju rast tržišta uljarica, što je potaknuto proizvodnjom uljane repice za 4% manje s obzirom na prošlu godinu. Bit će to najmanje površina pod uljanom repicom od 2011. godine.

Loše su prognoze na tržištu palminog ulja. Izvoz malazijskog palminog ulja je iznosio 724Kt u prvih 20 dana u travnju, samo za 0,9% više od ožujka.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Izvor podataka: AHDB cereals&oilseeds Market report

Foto: Voggacom/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište uljarica Argentina Brazil Soja Uljana repica Palmino ulje Cijena Tržište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.