Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje miševa
  • 07.11.2013. 08:00

Najezda miševa u poljima

Poljski miševi ili voluharice svake godine rade sve veću štetu u ozimim usjevima

  • 2.413
  • 161
  • 0

Zadnjih godina, trovanje miševa je već postalo redovna agrotehnička mjera koju većina ratara provodi u svojim ozimim usjevima. Nije to nepoznanica niti za voćare, koji također imaju problema sa štetočinama kojih je svake godine sve više, a rade i značajne štete.

Iako sjetva na nekim oranicama još uvijek traje, tamo gdje je obavljena nešto ranije, usjevi su dobro ponikli upravo zbog toplog vremena, a štete od miševa već su vidljive. Najveće štete su na poljima gdje su predusjevi bile soja i šećerna repa, ali prisutne su i tamo gdje tih predkultura nije bilo.

Problem je što glodavci imaju sve manje prirodnih neprijatelja, poput lisica - koje lovci nažalost istrjebljuju i njihova se populacija osjetno smanjuje. To naravno dovodi do sve većeg broja miševa u poljima i nepopravljivih šteta na usjevima. Zasad, prave obrane od ove nepogode nema. Ratari ih uglavnom truju Facironom u mješavini s nekom žitaricom, međutim - to mogu napraviti tek kad miševi već naprave štetu na usjevima pa se vidi na kojim područjima ih treba suzbijati. Ovih dana, pala je i obilnija kiša pa ratari ne mogu u polja, što će posljedično dovesti do još veće štete.

Ovaj način suzbijanja zasad je jedini za ratare, ali veliko je pitanje koliko je i djelotvoran? Broj miševa na pojedinim mjestima prevelik je da bi se svi suzbili na ovaj način, a i troškovi trovanja su ionako veliki. Pšenica i ječam se sve više siju u reduciranoj obradi, što znači uglavnom bez oranja, ai na tim površinama zna biti više miševa nego na mjestima koja su izorana. Velika šteta pimijećena je i na lucerni, jer kod njenog uzgoja, problem je što se zemlja ne dira pet ili šest godina, što omogućuje miševima nastanjivanje. Kasnije ih je teško suzbiti pa štete znaju biti tolike da se lucerna mora preorati i posijati nešto drugo.

U poljoprivredi postoje mnogi rizici i nepogode, ne kaže se uzalud da je to "tvornica pod vedrim nebom" pa se tako uz sve stalne probleme, uvjek pojave i neki novi. Problem štetočina nije nimalo bezazlen i nažalost, uzima sve više maha - a pravog rješenja još uvijek nema. Ako se i nađe, njegova financijska prihvatljivost za ratare bit će ključna.


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Miševi Voluharice Trovanje Štete Nepogode Soja Lucerna


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.