Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarske kulture u 2016.
  • 13.01.2017. 07:30

Na OPG Mikulić posijano 40% manje pšenice

Unatoč brojnim problemima koji prate ratarsku proizvodnju,prošla godina je bila dobra i prinosna. Cijena pšenice je mnoge razljutila, kao i primjena kodeksa, pa je zato jesenas zasijano manje pšenice, na nekim poljoprivrednim gospodarstvima i 40% manje.

Foto: hansbenn/pixabay.com
  • 6.554
  • 648
  • 0

Unatoč brojnim problemima koji prate ratarsku proizvodnju, ratari će reći da je prošla do bila dobra i prinosna godina, i to za sve kulture.

Iako je prinos bio dobar, cijena pšenice je mnoge razljutila, jednako kao i primjena kodeksa. Upravo zbog svega navedenoga, jesenas je zasijano manje pšenice, na nekim poljoprivrednim gospodarstvima, i 40% manje.

Branko Mikulić iz Vrbanje kaže kako je zadovoljan proteklom godinom i ostvarenim prinosima. Žali se na cijenu pšenice, za koju kaže da je bila vrlo niska. Mikulić kaže kako su prošle godine imali pšenicu na 70 hektara, ostvaren je prinos od oko sedam tona po hektaru. Sva pšenica je bila u drugoj klasi. Mikulić drži da je problem bio u kodeksu otkupa i da su se prije primjene neke stvari trebale posložiti, odnosno prilagodba od godinu ili dvije za proizvođače.

Unatoč dobrom prinosu, cijena pšenice je mnoge razljutila, jednako kao i primjena kodeksa.

Mikulić je ove proizvodne godine smanjio površine pod pšenicom no povećao one pod ječmom. Urodom je lani bio zadovoljan, ostvario je prinos od 6-6,5 t/ha. Jesenas, ističe Mikulić, posijali su duplo više nego prethodne godine, odnosno 20 hektara ječma.

Foto: hansbenn/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ječam Mikulić Vukovarsko-srijemska županija Sjetva Cijena Tržište Prodaja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]