Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Same Deutz-Fahr Žetelice
  • 02.07.2015. 16:30

Mali stroj za velike stvari

Na polju pšenice nedaleko Županje predstavljen je novi model kombajna C6000 talijanske korporacije Same Deutz-Fahr u Županji, a koji je prvenstveno namijenjen srednje velikim poljoprivrednim gospodarstvima koja obrađuju do 300 hektara poljoprivrednih površina.

  • 1.426
  • 179
  • 0

Prvo teoretski dio u luksuznom hotelu Osijek u središtu slavonske metropole, a potom praktični dio na tek dozrelom polju pšenice nedaleko Bošnjaka kod Županje. Tako je otprilike izgledala svjetska promocija najnovijeg modela kombajna naziva C6000 razvijenog u tvornici talijanske korporacije Same Deutz-Fahr u Županji, koji bi svjetlo dana trebao ugledati na jesen, a prve žetvene otkose načiniti u žetvi 2016. godine.

Pored nekolicine domaćih novinara i TV ekipa, promociji najnovijeg tehnološkog uratka županjske tvornice Same Deutz-Fahr Žetelice nazočno je bilo i šesdesetak novinara iz gotovo svih zemalja Europe, na čija tržišta ta uspješna talijanska koroporacija plasira svoje proizvode.

Predstavljen novi model kombajna C6000

Novinari u razgledavanju

Model žetelice C6000 nasljednik je najprodavanijeg kombajna u Hrvatskoj istog proizvođača - modela 6040 koji je namijenjen širem broju poljoprivrednika. "U redizajnu ovoga kombajna napravili smo značajna poboljšanja, prvenstveno u kabini, dodatno je suvazačevo sjedište, a izgled kabine je potpuno promijenjen", kaže tehnički direktor županjske tvornice Damir Kobaš. O tržišnoj cijeni kombajna nije želio govoriti poručivši kako je za to još rano ali su novinari neslužbeno ipak uspjeli doći do podatka kako cijena jednog C6000 ne može biti ispod milijun kuna.

"Volio bih, kako ne bih volio imati jedan takav stroj u dvorištu, a još više na njivi. Već ovako izvana, kada ga pogledate vidite da to ne može malo koštati, a koliko čujem ima i odlične perfomance", kaže poznati poljoprivredni proizvođač iz Bošnjaka Dragan Modic koji obrađuje 70 hektara poljoprivrednih povšrina te se došao uvjeriti u mogućnosti C6000. "Imam stari kombajn od istog proizvođača i s njim sam zadovoljan, ali ovo je nešto posve drugačije. Načisto zavidim inžinjerima koji su imali priliku poigrati se na svojim računalima i stvoriti jedan ovako lijep dizajn", navodi Modic zaključivši međutim kako slavonski seljaci mogu samo gledati kako izgledaju kombajni poput C6000 jer ih si ne mogu priuštiti.

Neposredno iskušavanje udobnosti kabine

"Žalosti me kad vidim koliko je tehnologija, a ovo je naš hrvatski proizvod, otišla daleko naprijed, a koliko je istodobno domaća poljoprivredna proizvodnja pala, a hrvatski seljak ostao daleko od modernih tehnologija", tužno je zaključio taj poljoprivredni proizvođač ocjenivši kako bi kombajnom C6000 zasigurno na vlastitim njivama povećao prinos za najmanje 5%.

Unutrašnjost kao u space shuttle-u

Stjepan Murat, koji je također sa strane gledao pokusni rad kombajna C6000, nije krio zadovoljstvo onime što je vidio. "Ovaj kombajn ne rasipa gotovo pa ništa. Izuzetno je mali potrošač i sviđa mi se", kaže Murat. A da je riječ o doista izuzetnom tehnološkom proizvodu, posvjedočio je i vozač komabajna Same Deutz-Fahr Zoran Struha navodeći kako je unutrašnjost C6000 potpuno kompjuterizirana.

"Unutra je kao u space shuttleu. Kombajn sam mjeri rasip, određuje brzinu kretanja, sam navodi žetvene uređaje tako da se ne može zabiti u zemlju, a ima i dosta veliki bunker od 7.000 litara", kaže Murat dodajući kako je C6000 namjenjen za srednje i velike poljoprivrednike koji raspolažu s oko 200 do 300 hektara zemlje. "U ovom trenutku se nalazimo u vrlo važnom trenutku za Same Deutz-Fahr Žetalice Županja koja ove godine obiježava 10. obljetnicu od privatizacije. Kada gledamo unazad deset godina do danas smo na tržište lansirali ukupno šest novih modela kombajna", podsjeća Damir Kobaš, koji se novinarima priključio i na pokusnom polju nakon što je predstavnike sedme sile prethodno proveo kroz županjsku tvornicu koja je prošlu godinu završila s prodanih 403, a ove godine plan je ostvariti prodaju 430 kombajna. Prema njegovim riječima, najznačajniji kupci kombajna Same Deutz-Fahr Žetelice su u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i dakako u Hrvatskoj.

Čak 98% proizvodnje ide u izvoz

C6000 "parkiran" na polju

"Oko 98% naše ukupne prodaje čini izvoz, a ono što je vrlo značajno je da u ovoj godini, ukoliko budu odobreni EU fondovi, očekujemo i povećanje prodaje i na domaćem, hrvatskom tržištu", kaže Kobaš u čijoj pratnji se nalazio i direktor prodaje Same Deutz-Fahr Žetelica za jugoistočnu Europu Emil Milivojević koji je novinarima pojasnio kako kombajn C6000 može sa spremnikom goriva raditi cijeli dan, te dnevno požnjeti između 25 i 30 hektara poljoprivrednih površina.

"Osnovna ciljna skupina kupaca modela C6000 su srednje i srednje velika poljoprivredna gospodarstva koji su se proteklih godina uglavnom oslanjala na uslužnu žetvu, a sada su u prilici da imaju vlastiti kombajn. Možemo biti izuzetno ponosni na naš udio u tržištu u Hrvatskoj i zemljama u okruženju", poručio je Milivojević navodeći kao zanimljivost činjenicu da je C6000 opremljen za žetvu svih vrsta žitarica, od ječma i pšenice do kukuruza pa i riže. Inače, talijanska korporacija Same Deutz-Fahr u tvornicu u Županji, u kojoj su se do privatizacije 2005. godine nalazili pogoni nekadašnje Tvornice poljoprivrednih strojeva i uređaja Đuro Đaković, do sada je investirala više od 38 milijuna eura, a najavljena su i nova ulaganja.


Fotoprilog


Tagovi

Kombajn C6000 Same Deutz-Fahr Žetelice Županja Udjel Proizvodnja Žetva Larakteristike Model Emil Milivojević Damir Kobaš Ulaganja Dizajn Tržište Izvoz Prodaja Novinari Pokusno polje Poljoprivredna gospodarstva Izgled kabine Srednje ve


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]