Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krumpira
  • 09.10.2016. 09:00

List krumpira - umjesto otpada čaroban lijek?

U pitanju je tvar solanesol koja bi u sektoru proizvodnje krumpira mogla napraviti revoluciju, osiguravajući istovremeno dragocjen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad.

Foto: bigstockphoto.com,
  • 3.660
  • 402
  • 0

Znanstvenici se nadaju da će uspjeti iz stabla i lista krumpira dobiti "čudotvorni lijek". U pitanju je tvar solanesol koja bi u sektoru proizvodnje krumpira u Škotskoj mogla napraviti revoluciju, osiguravajući istovremeno dragocjen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad.

Čudotvorni lijek

Zamislite tvar koja ima potencijal da se bori s tumorom, SIDA-om, osteoporozom kao i za zarastanje rana i ubijanje bakterija otpornih na lijekove. Škotski znanstvenici iz sektora poljoprivrede istražili su mogućnost ekstrakcije spojeva koji se nazivaju solanesol, a dobivaju se iz odbačenih listova krumpira, koji se uobičajeno spaljuju ili bacaju. Kemijski, to je ključna komponenta u proizvodnji koenzima Q10 koji se koristi u kozmetičkim proizvodima ljepote, u borbi protiv starenja.

Solanesol se nalazi i u biljkama iz porodice duhana, papra, paprike, plavog patlidžana. Profesor Derek Stewart i dr. Mark Taylor iz Instituta James Huton, vjeruju da bi proizvodnja soleanesola mogla napraviti revoluciju u sektoru proizvodnje krumpira. Profesor Stewart, šef odjeljenja za kemiju, ističe da se solanesol kao supstanca istražuje već nekoliko godina, a pionir istraživanja je Kina. Samo istraživanje je spektakularno s obzirom na rezultate do kojih se došlo.

Pet tona lista i stabljike po hektaru

Krumpir se u Škotskoj prošle godine uzgajao na površini 25.800 ha na 2.600 farmi, a donio je dobit od 167 milijuna funti za ekonomiju ove države. Biljka krumpira po hektaru proizvede više od pet tona lišća i stabljike po hektaru, a sadržaj solanesola procjenjuje se na oko 40 kilograma.

Ovisno o čistoći, tvar solenesol može dostignuti vrlo visoku cijenu na tržištu od čak 156.000 funti po hektaru.

Tekst: scotsman.com, Foto: bigstockphoto.com, Ievgeniia Filiptsova


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Uzgoj List Ljekovit


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]