Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba duhana
  • 13.08.2014. 12:00

Kultura koja i na pjeskovitom tlu daje dobar urod

U posljednjih 10-ak godina, otkupna cijena nije pratila rast troškova proizvodnje. Na cijenu duhana utječu i državne subvencije, koje će od 2016. godine biti smanjene za više od 60 posto, što će ozbiljno ugroziti opstanak hrvatske proizvodnje duhana!

Foto: Udruga
  • 846
  • 87
  • 0

Na nekoliko tisuća hektara poljoprivrednih površina Virovitičko – podravske županije, desetljećima se, uz ostale poljoprivredne kulture, uzgaja i duhan, čija berba upravo traje. Ove godine na tom području raste na 3.700 hektara, što je oko 5 % manje u odnosu na prošlu, a 19 % u usporedbi s 2012. godinom.

Obrano je tek 15 % duhana, a u slučaju kiše očekuju se i manji prinosi

"Najzastupljeniji su tipovi Virginia i Burley. Sada traje tzv. donje branje duhana i do sada je obrano oko 15 % od predviđenih količina. S obzirom da će berba trajati još gotovo dva mjeseca, teško je predvidjeti ukupne količine, a samim time i usporediti s lanjskom proizvodnjom. Obilne kiše koje su padale u svibnju kad se duhan rasađuje, pa evo sve do sada, kad je još uvijek premalo dana bez oborina, nanijele su štete nasadima, bilo da je dio nasada potpuno uništen, bilo da biljka pati zbog velikog ispiranja hranjivog joj dušika, što će imati za posljedicu ubrzanu zriobu, a samim time i znatno manje prinose po hektaru.

No bude li sreće u vidu više sunčanih dana tokom ovoga i slijedećega mjeseca, količina kao i kvaliteta duhana mogli bi biti zadovoljavajući, dok bi nastavak ovakvog kišovitog vremena, bojim se, proizvodnju mogao i prepoloviti", ističe Željko Arganović, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list iz Virovitice, inače i sam dugogodišnji proizvođač.

Duhan

Oko 1.300 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, u prvome redu ona u pitomačkom dijelu Podravine te Slavoniji, danas na godinu proizvede nešto više od 10 milijuna kilograma duhana, vrijednost kojega doseže 240 milijuna kuna.

Kad se uzmu u obzir članovi OPG-a koja proizvode duhan, radnici u pogonima za preradu te sezonski radnici bez kojih je berba duhana nezamisliva, dolazimo do brojke od gotovo 10 tisuća osoba kojima je proizvodnja ove poljoprivredne kulture izvor egzistencije.

Duhan po hektaru zahtijeva između 700 i 1.000 sati rada

"Proizvodnja duhana je jedna od najvažnijih radno-intenzivnih kultura, jer po hektaru zahtjeva između 700 i 1.000 sati rada. Samim tim, to je i vrlo značajna kultura s vrlo jakim regionalnim aspektom i koja jako utječe na socio-ekonomsko stanje u područjima gdje se proizvodi. Sam proces proizvodnje obuhvaća puno ručnog rada, ali i novčanih ulaganja, jer se troškovi po hektaru kreću od 43 do 55 tisuća kuna.

Znači, ne moram ni naglašavati koliko je financijski visoko rizična. U posljednih 10-ak godina došlo je do značajnog okrupnjavanja proizvodnje, pa tako proizvođači danas u prosjeku posjeduju više sušnica za duhan i koriste specifičnu opremu koja se ne može koristiti u proizvodnji niti jedne druge poljoprivredne kulture. Paralelno s tehnološkim razvojem, povećavala se i količina proizvedenog duhana, pa je s nekadašnjih 1.600 kilograma po hektaru porasla na više od 3.000 kilograma", pojašnjava nam Željko.

Jedina kultura koja na pjeskovitim tlima daje tako dobar rezultat?

Sušenje duhana

Duhan se uzgaja na siromašnim, pjeskovitim tlima. I to je, kažu proizvođači i stručnjaci, jedina ratarska kultura s kojom se na takvoj zemlji mogu postići dobri rezultati.

"Tako da se upravo područja oko Pitomače u Virovitičko – podravskoj županiji, gdje prevladavaju pjeskovita tla, već više od 60 godina zadržala proizvodnja duhana . Uz sve navedeno, ova se vrsta proizvodnje svrstava u poseban, specifičan i vrlo osjetljivi sektor.

Plasman duhana je osiguran kroz ugovore o proizvodnji koji su definirani Zakonom o duhanu. Proizvodnja se ugovara prije početka proizvodnje i otkupljuje se sav proizvedeni duhan, razvrstan u šest otkupnih klasa.

Tako da za proizvodnju duhana danas možemo reći da je jedna od najbolje organiziranih primarnih proizvodnja u našoj državi. Čak 80 % proizvedenoga duhana Hrvatska izvozi i to ne samo u druge europske zemlje, već je kvalitetom prepoznat i u Aziji i Latinskoj Americi.

Cijenom, nažalost, proizvođači nisu zadovoljni. Naime, u posljednjih 10-ak godina otkupna cijena nije pratila rast troškova proizvodnje, a uspoređujući je s prosječnom europskom cijenom, manja je za 40 %. Iznosi oko 11,50 kn za kilogram. Na cijenu duhana utječu i državne subvencije, koje će, po direktivi Ministarstva poljoprivrede, od 2016. godine biti smanjene za više od 60 %, što će ozbiljno ugroziti opstanak hrvatske proizvodnje duhana", pribojava se Željko Arganović, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list.

Ipak i on i drugi proizvođači smatraju da i unatoč svim ovim navedenim teškoćama s kojima se susreću u procesu proizvodnje, a uzrok kojih je u velikoj mjeri ekonomska kriza, proizvodnja duhana u našoj zemlji ima perspektivu, samo državne i lokalne institucije moraju pokazati više interesa za to.

Foto: Udruga „Krupan list“ Virovitica


Tagovi

Uzgoj duhana Krupan list Otkupna cijena Izvoz duhana Pitomača Sušenje duhana Ugrožena proizvodnja Podravina Željko Arganović Virginia Burley Radno-intenzivna kultura


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]