Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 28.06.2015. 17:40

Krediti i poplave povećale cijenu soje!

Tropske oluje pogodile su ključna područja pod sojom u SAD-u. Miješana su očekivanja za veličinu brazilskog područja pod sojom u sezoni 2015/16. Malezija i Indonezija proizvode velike količine palminog ulja.

Foto: depositphotos.com,
  • 766
  • 105
  • 0

Poplave na ključnim područjima proizvodnje soje koja je glavna uljarica u SAD-u, potaknule su rast sojinih budućnosnica. Sjetva soje se ne može nastaviti zbog velike vlage pa su se očekivanja prinosa za tu grahoricu uvelike smanjila, što joj je i povećalo cijenu. Nasuprot tome, budućnosnice palminog ulja strmoglavo padaju uslijed visokog i kvalitetnog uroda u Indoneziji i Maleziji.

Brazilsko područje pod sojom neće biti toliko opsežno kao što se očekivalo. Zbog nepovoljne raspoloživosti kredita u toj zemlji, poljoprivrednici jednostavno nemaju mogućnosti uzgojiti toliko ove uljarice, po prvi puta u desetljeću. Monsuni predstavljaju sretnu nepriliku za indijsku proizvodnju soje koja će prema nekima, prijeći i 11Mt.

Oluja potukla američke usjeve soje

Sojine budućnosnice osjetile su snagu tropske depresije Bill prošlog tjedna, jer su ostaci oluje u američkim državama uzrokovali poplave na glavnim područjima proizvodnje soje. Iako je sjetva američke soje pred završetkom, mnoga polja su ostala suviše mokra da bi se nastavila sjetva i to je dalo potporu budućnosnicama američke soje pa su se smanjila očekivanja za sjetveno područje, i to za 170Kha na 35.1Mha.

Indonezijska proizvodnja palminog ulja dosegnula je najveću količinu od 2012. godine, navodi se u istraživanju Bloomberg-a. Proizvodnja je procijenjena na 2.73Mt u svibnju, a sada je već za za 5% viša od prethodnog mjeseca i četveromjesečnog rasta.

Nasuprot sojinim, budućnosnice palminog ulja nastavile su silazni trend prošlog tjedna, kako je utjecaj visoke proizvodnje u Indoneziji i Maleziji opteretio cijene. Ipak, od 18. lipnja došlo je do povećanja potrošnje jestivih ulja za svetog mjeseca Ramazana. Budućnosnice palminog ulja pale su u Kuala Lumpuru za više od 2% s obzirom na prošli tjedan, do 2.251 Malezijskih Ringgita po toni, što je najniža zaključna cijena u zadnja tri tjedna.

Smanjuju se očekivanja za brazilsku soju

Nasuprot posljednjim trendovima, brazilsko područje pod sojom moglo bi se smanjiti u sezoni 2015/16 kao rezultat nedovoljne raspoloživosti kredita. Brazilska savjetodavna agencija Agroconsult navodi opasnost od neiskorištenja rubnih područja iduće godine. Ukupno područje pod sojom se smanjuje po prvi put u više od 10 godina. Ta izvješća ipak idu protiv mnogih drugih prognoza, a opći je konsenzus da će se područje pod sojom neznatno povećati opet sljedeće sezone.

Burza žitarica Buenos Aires je postavila prognozu za proizvodnju soje u 2014/15 u Argentini do 61Mt, u usporedbi sa 60Mt prethodne godine. Žetva je sada praktički gotova, s požnjevenih 98,5% od planiranog područja, a nacionalni prinos se očekuje u prosjeku nešto ispod 3.2t/ha do kraja berbe.

Monsuni - dobar znak za urod

Indijska proizvodnja soje očekuje rast za više od 10% u 2015, a monsunske kiše igraju veliku ulogu u dobroj prognozi za urod. Dok neki očekuju da urod prelazi 10Mt u 2015, u usporedbi s prošlom godinom kada je bilo 9Mt; drugi joj predviđaju još blistaviju budućnost - 11.5Mt.

Foto: depositphotos.com, @fotokostic


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Poplave Burza žitarica Uljarice Argentina Brazil SAD Agroconsult Sojine budućnosnice Indonezija Malezija Palmino ulje Poplave Krediti Monsuni Urod Prinos Svjetsko tržište uljarica Indija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]