Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usjevi
  • 09.02.2017. 09:00

Kolike su štete od zime za kasno sijanu pšenicu?

Nakon siječanjskih debelih minusa, uslijedilo je nekoliko dana visokih temperatura. Kako će se to odraziti na ozime usjeve, odgovara stručna savjetnica za ratarstvo Marina Kalistović.

Foto: curmet/pixabay.com
  • 3.842
  • 420
  • 0

Dugi niz hladnih dana u siječnju među poljoprivrednike je iznjedrilo brojna pitanja kada je riječ o stanju ozimih usjeva.

Sada su uslijedile visoke temperature od onih od prije nekoliko dana, ponovno šok za biljke. No unatoč svemu, stručnjaci ističu da s prognozama valja pričekati kako bi se sa sigurnošću moglo reći da li je ovo vrijeme ostavilo posljedice na ozime usjeve te kolike su. Najugroženije su kasne pšenice.

Marina Kalistović, stručna savjetnica za ratarstvo Podružnice Savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako ratari ne trebaju biti zabrinuti, jedino oni koji su sijali izvan rokova, i kako ti usjevi nisu u zadovoljavajućem stanju. Takva pšenica nije u fazi razvoja u kojoj bi trebala biti, odnosno sada je u fazi nicanja, ističe.

"Golomrazica je izrazito opasna za ozime usjeve kasnije posijane, prekida se kontakt korijena i tla, te biljke izmrzavaju i ugibaju. Ako je pšenica u fazi tri lista, može podnijeti temperature i do -20 Celzijevih stupnjeva", kaže Kalistović.

Foto: curmet/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ozimi usjevi Zima Temperature Snijeg Pšenica Ječam Štete


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/