Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 15.08.2014. 10:20

Kiša umanjila kvalitetu pšenice u cijeloj Europi

Kiša je u velikoj većini europskih zemalja izazvala velike probleme po pitanju kvalitete pšenice. SAD povećava proizvodnju kukuruza, a Kina uvoz soje. U Velikoj Britaniji ovršeno 45 posto područja.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 598
  • 55
  • 0

Kvaliteta usjeva pšenice u Europi glavna je tema tržišta žitarica posljednjih nekoliko tjedana. U posebnom je fokusu situacija u Francuskoj, koja je najveći europski proizvođač pšenice namijenjene mljevenju, kao i najvažniji izvoznik. U prvoj polovici srpnja padaline su pogodile veći dio Francuske, a nekoliko najvažnijih regija po uzgoju pšenice na sjeveru zemlje pogodile su padaline i 200 % više nego što je to uobičajeno. Iako se nakon 15. srpnja žetva poboljšala, kišno razdoblje koje je došlo ranije nego je to uobičajeno, opravdano je uzrokovalo ozbiljnu zabrinutost po pitanju kvalitete francuske pšenice.

Kiša stvorila probleme i u drugim zemljama

Iako su i Njemačku u to vrijeme pogodile neuobičajene količine oborina, usjevi nisu bili u tako naprednoj fazi zriobe kao u Francuskoj pa još uvijek nije jasno određen utjecaj oborina na kvalitetu njemačke pšenice. Smanjenje kvalitete pšenice uzrokovat će i povećanje zaliha žitarica za stočnu ishranu za koje se ionako očekuje da će biti velike s obzirom na povećanu proizvodnju kukuruza.

U Ukrajini je također kišno vrijeme utjecalo na kvalitetu pšenice, što će Ukrajini prouzročiti direktnu štetu s obzirom da se sa Rusijom i Francuskom bori za svoj udio u globalnom izvozu. Prema UkrAgroConsult- u, trenutno je 0,7 % pšenice za skladištenje prve kvalitete (14 % proteina), a 23 % druge kvalitete (12,5 % proteina).

U Australiji, žetva bi zbog vremenskih uvjeta mogla početi i ranije nego je to uobičajeno, dok su u Argentini proteklog tjedna kišni uvjeti usporili sjetvu pšenice za sezonu 2014/2015. Pa iako je tempo sjetve nešto sporiji od prošlogodišnjeg, do sada je zasijano 95 % planiranog sadnog područja.

U Velikoj Britaniji ovršeno 45 % površina

Sa 12. kolovozom u Velikoj Britaniji je ovršeno je 45 % ukupnog žetvenog područja. Uragan Berta usporio je žetvu pa je u petom thednu žetve ovršeno 320.000 ha dok je u prethodnom tjednu ovršeno čak 640.000 hektara. Pri kraju je i žetva ozimog ječma i ozime uljane repice. Za većinu usjeva prinosi su i dalje iznadprosječni, iako su naravno podbacili na mjestima koja su tijekom zime bila pod vodom.

Podaci o kvaliteti također su dobri za većinu usjeva, no još uvijek nema podataka o kvaliteti usjeva koji su ovršeni poslije kiše. Što se tiče pšenice za mljevenje, ona sadrži manje proteina od idealno preporučenih. Važno je napomenuti da svi usjevi koji su ovršeni nakon kiše sdrže postaotak vlage veći od 14 pa će većina takvih usjeva morati na sušenje, što iziskuje dodatan trošak.

Povećane prognoze za proizvodnju kukuruza u SAD

Informa Economics povećala je prognoze za proizvodnju kukuruza u SAD-u za sezonu 2014/2015 sa 349 Mt na 355 Mt, a procjenjuje se i povećanje prinosa sa 10,34 t/ha na 10, 55 t/ha. Američko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je 73 % usjeva kukuruza u izvrsnom stanju, dok je prošle godine u izvrsnom stanju bilo 64 % usjeva kukuruza.

Kina povećala uvoz soje

Kina je u srpnju uvezla 7.47 Mt soje, što je povećanje od 17 % u odnosu na lipanj, ali i više nego što je ranije očekivano - što je utjecalo i na cijenu uljarica u posljednih nekoliko dana. Prema UkrAgroConsult-u, očekuje se pad ukrajinskog izvoza uljane repice i to za 17 % na 1.85 Mt u 2014/2015, najviše zbog smanjenih prinosa. U SAD-u kontinuirano raste izvoz soje pa je u tjednu do 31. srpnja prodano 1 Mt, što je povećanje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Kina Ukrajina Izvoz pšenice Uvoz soje Cijene uljarica Kiša Padaline Francuska pšenica Proizvodnja kukuruza SAD Povećani prinosi Sjetva pšenice Sjetva ozimog ječma Sjetva ozimeuljane repice Povećanje zaliha Stočna ishrana Kvaliteta usjeva