Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BC Institut
  • 16.06.2015. 07:15

Kasni, naknadni i postrni rokovi sjetve kukuruza

Kukuruz se može sijati i kad prođu najpovoljniji rokovi za sjetvu i to od sredine svibnja pa sve do početka srpnja.

  • 2.690
  • 34
  • 0

Najvažniji kasni, naknadni ili postrni usjev u Hrvatskoj je još uvijek u većini slučajeva kukuruz koji se nakon optimalnih rokova može uzgajati za zelenu krmu, silažu i suho zrno. Zakašnjela sjetva uobičajena je u poplavnim područjima u dolinama nekih rijeka ili kraških polja, zatim na vrlo teškim, vlažnim i neuređenim tlima gdje nam dugo leži voda koja sprečava ulazak mehanizacije na parcelu. Nadalje, kasniji rokovi sjetve sredinom ili krajem mjeseca svibnja također su česti u brdskom području na nadmorskim visinama iznad 400 m.

Bc 191 - za naknadnu i postrnu sjetvu

Naknadna sjetva kukuruza, od sredine svibnja do sredine lipnja, moguća je iza skidanja ozimih krmnih međuusjeva poput smjesa žitarica i krmnog graška ili nakon jarih usjeva koji se rano beru (npr. jari grašak za konzerviranje). I nakon žetve ozimih žitarica (najčešće ječma) krajem lipnja i početkom srpnja, moguće je uzgajati kukuruz u postrnim rokovima. Ta postrna sjetva kukuruza moguća je u vlažnijim krajevima na zapadu s vrlo ranim hibridima i to za proizvodnju silaže, dok je za proizvodnju zrna nesigurna.

U našim istočnim krajevima moguće je u postrnim rokovima uzgajati kukuruz i za proizvodnju zrna. Za stabilne i zadovoljavajuće prinose kukuruza iz uzgoja u naknadnim i postrnim rokovima sjetve, u sušnim godinama potrebno je osigurati sustav navodnjavanja čime bi se omogućile dvije žetve (berbe) godišnje.

Sjetva Bc 191 u kasnijim rokovima

Ovaj polutvrdunac grupe FAO 190 je najraniji hibrid kukuruza i, s obzirom na dužinu vegetacije, prvenstveno je namjenjen za proizvodnju zrna i silaže u brdsko planinskim područjima. U ravničarskim uvjetima pogodan je i za naknadu i postrnu sjetvu. Bc 191 zrno je izvanredne kakvoće, bogato bjelančevinama, beta karotinom i ksantofilom. Koristi se u ljudskoj ishrani, a uz dodatak koncentriranih krmiva pogodan je za ishranu svih kategorija domaćih životinja. Preporuka za sjetvu je 18 cm.

Za dodatne informacije i savjete kontaktirajte stručnjake Bc Instituta na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

Bc Institut Hibrid kukuruza Naknadna sjetva kukuruza Kasna sjetva kukuruza Sustav navodnjavanja Kasniji rokovo sjetve Žetva ozimih žitarica Zelena krma Silaža Bc 191 Polutvrdunac


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/