Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Versatile
  • 31.10.2016. 10:30

Kanadsko-ruski Versatile ipak nije za svakoga

Rusi i Kanađani pritisnuli europsko, ali hrvatsko tržište traktora i kombajna!

Foto: Rostselmash
  • 9.823
  • 953
  • 0

Nekada bi to možda bilo nezamislivo, a danas je još teže. No, događa se. Kombajni koji se proizvode u Rusiji, u Rostovu na Donu, imaju ugrađene američke motore Cummins. A ima još te tehnologije koja stiže preko velike bare. I da stvar bude zanimljivija, traktori koji se proizvode u Kanadi, imaju ruskog vlasnika. Riječ je o istoj priči. O brandu Versatile.

Odnosno, ta kanadska marka traktora i poljoprivredne mehanizacije stoji i na kombajima i na traktorima, s tim da na kombajnima nalazimo naziv i Rostselmash - što je ime ruske tvornice i uz to ide ime modela po kojima su poznati, a to su Vektor kombajni. Vlasnik je isti onaj iz Rusije.

Versatile i Rostselmash isprobani u Hrvatskoj

Zanimljiva je ta kanadska priča. Tvornica je u Winnipegu, Manitoba i pokriva gotovo 700.000 četvornih stopa (a to je preko 200 tisuća četvornih metara) s kompletnom proizvodnjom i montažom i istraživačkim centrom, kao i velikim ispitnim poligonom na 40 hektara. Brand, proizvodi, tvornica i sve skupa nastali su 1966. godine, da bi 11 godina kasnije dioničari prodali proizvodnju Cornat Industries Inc.

Snažni modeli zglobnih traktora

Nakon 10 godina, opet se mijenjaju dioničari pa većinski vlasnik postaje Ford New Holland, da bi 1993. to bila tvornica New Holland, ali proizvodi uvijek nose ime Versatile. Točno na prijelazu u 21. stoljeće većinu dionica kupuje Buhler Industries Inc., a ovi svoj većinski paket prodaju 2007. ruskim vlasnicima tvornice u Rostovu na Donu te se tu godinu tvornica kratko zove Factory Rostselmash, ali već nakon par mjeseci vraćaju ime Versatile. No, nedavno je i prvi kombajn prodan u Hrvatskoj i tako su i nas uvukli u ovu kanadsko-rusku priču.

Kombajni iz Rostova s Cummins motorom

Kombajn Versatile-Rostselmash Vector 420 ima heder radne širine pet metara i pogon kose Schumacher satelitski pogon. Broj udara kose je 1.180 u minuti, a sistem kopiranja terena je Auto Countur sistem. Broj okretanja bubnja je 335 do 1050 rpm. Ima lančani pogon reduktora, a broj okretaja bubnja s reduktorom je 250-450 rpm. Ubuhvatni kut korpe bubnja je 130, a površina korpe bubnja je 1,10 četvornih metara.

Od ove sezone i nove boje

Podešavanje korpe bubnja je elektronsko i iz kabine. Ima četiri slamotresa te obrtaj ventilatora 340 do 1185 rpm, a samostalni sistem postvršalice. Kapacitet spremnika ovoga kombajna je šest tisuća litara, a minimalna brzina pražnjenja je 50 litara u sekundi i s visine od tri pol metra. Posjeduje sječku za slamu, advise informacijski sistem, a tip transmisije je hidraulično GST-112. Ovaj kombajn s vrlo komfornom kabinom pogoni Cummins motor QSB 6,7 snage IIIB, snage 220 konjskih snaga. Rezervoar je kapaciteta 540 litara i stroj ima sistem za kontrolu potrošnje goriva.

Silokombajn RSM 1403 s Mercedes motorom

Versatile Rostselmash silokombajn RSM 1403 doista je osvježenje na ovom tržištu, a ima motor Mercedes tipa L6 izlazne snage 500 konjskih snaga, a spremnik goriva je od 540 litara. Ima četiri reversibilna valjka, a tu su i detektori metala i kamenja. Sustav sječke je Chopping system. Ima 24 noža V forme, a brzina vrtnje je 1200 rpm. Sustav je za automatsko oštrenje također u njemu, a dužine rezanja su 4, 7, 10 i 17 mm. Ima automatski sustav za centralno podmazivanje. Promjer bubnja je 190 milimetara. Ovaj silokombajn ima hidrostatski prijenos, a cestom vozi 30 kilometara na sat.

Klirens je 350 mm ovog kombajna s prilično komfornom kabinom. Dimenzije su mu slijedeće: 6.170 mm je dugačak, a širok 3.250 metara, dok mu je visina 3.800 mm. Težina mu je bez adaptera 9.9 tona.

Versatile traktori na probi u Hrvaskoj

Versatile traktori manje su poznati u Hrvatskoj, ali sve više su poznati s obzirom da ih ova kanadska tvrtka izlaže na sajmovima. No, posljednjih godinu dana viđeni su na PIK-u Vinkovci i u tvrtki Plodovi zemlje. Naime, radi se o zglobnim traktorima, na točkovima ili gusjenicama i za očekivati je da će zanimanje za njih pokazivati upravo oni koji rade velike količine zemlje. Kako saznajemo u tvrtki AgroPMD - na nekoliko dana doveli su model od 550 konjskih snaga na probu u ove dvije tvrtke da se uopće vidi koliko taj traktor "može".

U sjevernoj Americi najpopularniji su gusjeničari

Teški i veliki traktori

Na poljima PIK-a Vinkovci njihovi su ga stručnjaci isprobali na repištu, sojištu i suncokretištu, ali s Horsch tiger 4MT. Vrlo moćan priključak za koji treba i moćan stroj. Versatile su inače veliki i teški traktori upravo za takve zadatke. Ovaj na probi, sa samo jednim točkovima s tim nije imao nikakvih problema. Sa istim strojem isproban je i na zemljištu kod Ivanić Grada nekoliko mjeseci prije i definitivno možemo reći da i taj, a i znatno zahtjevniji strojevi rade s Versatile traktorom bez problema. To je traktor od čak 22 tone, a s gusjenicama ili duplim točkovima i više. Kako ističu, nije dovežen s duplim točkovima jer je to doista skup prijevoz zbog svojih dimenzija. I ovako je s visinom od četiri metra i više bio problem prijevoz.

No, i u Plodovima zemlje d.o.o. u Hrastovcu kod Garešnice i u PIK-u Vinkovcu zbog uvjeta zemljišta moglo se i i bez ispuštanja guma, i bez duplih točkova. U Hrastovcu kod Stjepana i Dalibora Pavlaka radili su s gruberom Lemken Karat 9 od pet metara.

Versatile traktore pa tako i ovaj pokreće Cummins 15 litarski motor. U ponudi imaju i one traktore snage do 620 konjskih snaga. Ima maksimalnu vučnu snagu i minimalno klizanje točkova. Dobar vozač se može pohvaliti i da je primijetio manju potrošnju goriva. Ima Full Power Shift mijenjač i 16x4 brine.

Nakon tri dana vožnje doista možemo reći da je zaslužio ime koje nosi. Prijevodom Versatile znači svestran i doista na sve strane je jasno da taj traktor može svestrano i mnogo. No, ipak jasno je da se radi o traktoru koji nije za svakog poljoprivrednika, nego samo za velike poljoprivredne tvrtke.


Fotoprilog


Tagovi

Versatile Manitoba Rostselmash Vector Rostov na Donu Rusija Kanada Hrvatska Traktor PIK Vinkovci Plodovi Zemlje Winipeg


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]