Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim
  • 27.10.2015. 15:30

Kalcizacijom do povećane plodnosti tla

Nekad se pričalo da je kalcizacija skupa mjera bez efikasnosti, a danas je s Holcim Agrocalom dokazano da kalcizacija štedi novac i povećava produktivnost.

  • 1.236
  • 55
  • 0

Što je uopće tlo? Definicija glasi da je tlo smjesa čvrstih čestica vode, zraka i mikroorganizama. Čvrste čestice predstavljaju ostatke trošenja stijena te humus koji predstavlja mineralne ostatke životinjskog i biljnog porijekla.

Voda, koja je u porama tla, predstavlja u njoj otopljene plinove i minerale. Ono što tlo mora je osigurati biljkama dovoljno hranjiva, vode i zraka za zadovoljavajući prinos.

Agrocal za optimalnu kalcizaciju

Što se tiče kemijskih karakteristika tla, treba istaknuti najvažnije:

  • reakcija tla (pH vrijednost tla),
  • organska tvar tla (% humusa),
  • dušik u tlu,
  • količina biljci pristupačnih hranjiva.

Pristupačnost hranjiva opada s pH vrijednosti

Pristupačnost hranjiva drastično opada nakon što pH vrijednost tla padne ispod pH 6,1, a to se posebno odnosi na fosfor, ali i ostale makro i mikro elemente. To znači da, ukoliko se gnoji kiselo tlo, svake se godine mora dodavati sve više mineralnih gnojiva, a to i dalje nije garancija da će se dobiti veći prinos. Na polju sa pH vrijednosti manjom od 4,5 bit će iskorišteno negdje oko samo 21% dušika, dok će se ostatak isprati ili ispariti u atmosferu. Kad bi tlo bilo neutralne vrijednosti, smanjila bi se za 2,5 puta potrebna količina dušičnog mineralnog gnojiva. Zato je prijeko potrebno napraviti analizu tla te kalcizaciju Holcim Agrocal proizvodima.

Utjecaj kalcizacije na tlo

Kalcizacijom se utječe na sve kemijske karakteristike, ali i biološke te fizičke karakteristike tla. Izravno se podiže pH vrijednost tla, biljci se oslobađaju pristupačna hranjiva kao što su fosfor, dušik, kalij, ali i važni mikro elemente kalcij i magnezij. Korištenjem samo mineralnog gnojiva i stalne kalcizacije dogodit će se smanjenje humusa u tlu, stoga je važno napomenuti da je poslije kalcizacije itekako važna organska gnojidba.

Također, osim kemijskih karakteristika, kalcizacija utječe i na poboljšanu mikrobiološku aktivnost u tlu te utječe i na fizičke karakteristike tla; stalnom provedbom kalcizacije dolazi do rahljenja tla, smanjenja troška rada mehanizacije.

Holcim Agrocal proizvode je moguće koristiti za dvije namjene:

  • Prva je direktna meliorativna namjena, kojoj je osnovna zadaća podići pH vrijednost, prinos i koja je brzo vidljiva, pogotovo u ratarstvu.
  • Druga namjena je korištenje Holcim Agrocala kao gnojidbu kalcijem i magnezijem. Ona je primjenjiva i pri većem pH (5,5 - 6,5), u manjim dozama, kao nadomjestak gubitku kalcija i magnezija iz tla zbog ispiranja oborinama, iznošenja prinosom.

Viši prinosi i ekonomičnije poslovanje

Učinak Holcim Agrocal proizvoda dokazan je kroz pokuse s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, gdje je dokazano da, osim na ratarskim kulturama, povećava prinose na grožđu, utječe na arome vina te smanjuje pojavu gorke pjege i krastavosti kod jabuke.

Sve navedeno upućuje na to da su učinci kalcizacije višestruki, od poboljšanja kemijskih karakteristika tla, viših prinosa, boljeg zdravstvenog stanja biljaka do bolje ekonomičnosti i rentabilnosti poslovanja poljoprivrednog proizvođača.

Za više informacija o proizvodima kontaktirajte tvrtku Holcim na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Damir Žibrin, ing.agr.


Tagovi

Ratarstvo Tlo Kalcizacija Humus Biljke Prinos Hranjiva za biljke Mineralna gnojiva Analiza tla Holcim Holcim Agrocal proizvodi Agronomski fakultet Zagreb Jabuke Grožđe


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.