Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 06.10.2015. 10:30

Kada krenuti sa suzbijanjem korova u žitaricama?

S obzirom da su korovi najznačajniji problem u proizvodnji strnih žitarica od osobite je važnosti suzbijanje korova provesti na vrijeme.

  • 719
  • 34
  • 0

Sjetva ozimih žitarica je pred vratima. Početkom listopada pa sve do konca studenog, ovisno o vremenskim prilikama, započinje sjetva, a s njom i provedba svih potrebnih agrotehničkih mjera za siguran prinos i kvalitetnu proizvodnju žitarica.

S obzirom da su korovi najznačajniji problem u proizvodnji strnih žitarica, od osobite je važnosti suzbijanje korova provesti na vrijeme. Naime, zajedno sa žitaricama, već u jesen niču mnogi jednogodišnji travni korovi poput slakoperke, vlasnjače, mišjeg repka i odmah konkuriraju kulturi u rastu i razvoju. Prisutnost ovih korova i njihov značaj, dobro je poznat svim proizvođačima žitarica jer svojom prisutnošću ozbiljno ugrožavaju normalan rast i razvoj te u konačnici rezultiraju i smanjenim prinosom usjeva.

Osigurajte rast usjeva bez korova!

Iako su pristupi u strategiji suzbijanja korova različiti, važnost suzbijanja u jesenskom roku sve više dolazi do izražaja pa tehnologija proizvodnje žitarica u europskim zemljama upravo jesensko suzbijanje korova navodi kao neizostavnu mjeru u suzbijanju jednogodišnjih travnih korova. Osim što jesenski rokovi primjene herbicida osiguravaju rast usjeva bez konkurencije korovskih vrsta, zatim olakšanu primjenu herbicida i smanjenje posla u proljeće. U suvremenoj tehnogiji proizvodnje, smanjenje primjene herbicida u post-emu na primjerenu razinu postaje interes svih proizvođača, ne samo zbog olakšane primjene i ekonomski povoljnijeg pristupa, nego i bojazni da intenzivna primjena herbicida i raznih kombinacija herbicida, nepovoljno utječe na okolinu. Stoga se nove strategije suzbijanja korova usredotočuju na primjenu herbicida u ranijim pre-em ili ranim post-em terminima.

Pripravak koji od samog početka čisti polje od korova

Potaknuti iskustvima iz najrazvijenijih poljoprivrednih regija, tvrtka AgroChem MAKS je u suradnji s Danskom tvrtkom Cheminova na tržište uvela najnoviji, i do sada najmoderniji herbicidni pripravak HERBAFLEX, koji zadovoljava sve visoko postavljene standarde u proizvodnji strnih žitarica.

HERBAFLEX je kombinirani herbicid, spoj dviju aktivnih tvari, koji odlično suzbija jednogodišnje travne i širokolisne korove u ozimom i jarom ječmu te ozimoj i jaroj pšenici, raži i pšenoraži. U jesenskom tretmanu primjenjuje se nakon nicanja kulture (post-em), od stadija razvoja prvog lista do kraja busanja (BBCH 11-29). U proljeće se primjenjuje nakon nicanja kulture (post-em), od stadija razvoja tri lista do kraja busanja (BBCH 13-29). Herbaflex suzbija najznačajnije uskolisne korove, a to su: obična slakoperka, jednogodišnje vlasnjače i mišji repak, kao i neke širokolisne korove: mrtva kopriva, kamilica, samonikla uljana repica, mišjakinja, perzijska čestoslavica, poljska ljubica, poljska potočnica i dr. HERBAFLEX primjenjujemo u količini 2 l/ha uz utrošak vode od 200 do 400 l/ha.

HERBAFLEX čisti polje od korova u samom početku, zbog čega se žitarice bolje razvijaju i postižu veći urod, a svojim dugotrajnim rezidualnim djelovanjem HERBAFLEX osigurava sigurnu zaštitu i protiv širokolisnih korova koji kasnije niču. Prednost ovog preparata je što, osim dugog rezidualnog djelovanja i jesenske primjene, možemo ga primijeniti i u proljeće, sve do završetka busanja žitarica.

HERBAFLEX pruža savršenu preciznost pri suzbijanju najštetnijih korova u žitaricama.

Autorica: Veronika Kolak, dipl.ing.agr.


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Pšenoraž

Pšenoraž

Sinonim: Tritikum, tritikale | Engleski naziv: Triticale | Latinski naziv: x. Triticosecale, Triticale

Pšenoraž (tritikale) je sitnozrna žitarica, križanac pšenice (Triticum) i raži (Secale). Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po... Više [+]

Tagovi

Sjetva Žitarica Herbicidi AgroChem MAKS HERBAFLEX Ječam Pšenica Raž Pšenoraž Korov u žitaricama Suzbijanje korova


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.