Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalcizacija tla
  • 27.03.2014. 17:30

Kako povećati plodnost kiselog tla?

Prema istraživanju na pokusu u suradnji sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Zavodom za opću proizvodnju bilja, dokazano je pozitivno djelovanje i povećanje pH tla primjenom Holcim Agrocal® proizvoda

Foto: depositphotos.com
  • 2.621
  • 187
  • 0

Pravovremenim planiranjem provođenja kalcizacije tla i unosa vapnenih materijala u tlo možemo osigurati kvalitetno pripremljeno tlo za narednu sjetvu ili tlo ostaviti da miruje nakon skidanja usjeva.

Potrebno je stalno povećavati plodnost tla, prvenstveno provođenjem gnojidbe i mjerama kalcizacije tla. Poznato je da kalcizacija sudjeluje u povećanju biljne proizvodnje sa ostalim činiteljima, izuzevši gnojidbu, oko 30-40%.

Višegodišnjom proizvodnjom, jednostranim iscrpljivanjem tla i sve manjim vraćanjem potrošenih hranjiva iz tla, nužno je tlo kalcizirati kako bi vratili onaj dio kalcija koji je izgubljen ispiranjem i iznesen prinosima.

Tako se prinosima iz tla iznosi 15 kg/ha kod žitarica, kod lepirnjača - mahunarki i do 250 kg/ha, kod šećerne repe i do 500 kg/ha CaO. Veće količine kalcija se u našim uvjetima ispiru ovisno o tipu tla i količini oborina, a kreće se od 200 kg/ha do 800 kg/ha CaO. To znači da su gubici kalcija i magnezija, kao i njihovo iznošenje prinosom različitih usjeva u pravilu veći nego količina koja se u tlo dodaje.

Nakon primjene Holcim Agrocal® (Ca+Mg)praha na ratarskim kulturama te nakon žetve ozimih kultura važno je provjeriti koja je dostupnost kalcija u tlu i povećanje pH tla. Djelovanje frakcije Holcim Agrocal® (Ca+Mg) praha od 0,1 - 1 mm je od nekoliko mjeseci do godine dana.

Aktivacija u tlu ovisi o više čimbenika:

  • vrsti unesenog materijala
  • tipu tla
  • načinu unošenja materijala u tlo

Kod čestica većeg promjera Holcim Agrocal® (Ca+Mg) granula djelovanje kalcifikata je sporije i može se očekivati kroz period od pola godine do nekoliko godina. Zbog veće frakcije Holcim Agrocala® (Ca+Mg) granula dolazi do postupnog oslobađanja kalcija i magnezija u strukture tla, što je od velike važnosti za višegodišnje nasade.

Svaka žetva usjeva odnosi, osim kalcija i velike količine magnezija, a ako ga ne vratimo natrag u tlo, vidljive su kloroze i žuta pjegavost listova, npr. na kukuruzu. Prinosi pšenice, ječma, zobi i kukuruza postaju manji i lošije kvalitete uslijed promjene u metabolizmu biljke.Preporučamo Holcim Agrocal® (Ca+Mg) prah koji se primjenjuje prije meliorativne gnojidbe organskim gnojivom uz obavezno zaoravanje nakon rasipanja.

Prema istraživanju na pokusu, tvrtke Holcim u suradnji sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Zavodom za opću proizvodnju bilja, dokazano je pozitivno djelovanje i povećanje pH tla primjenom Holcim Agrocal® proizvoda.

U tablici 1. je prikazano prosječno povećanje pH vrijednosti svih varijanti kalcificiranih s materijalom veće usitnjenosti (0 - 0,250 mm) kao i prosječnih vrijednosti u slučaju primjene materijala s krupnijom frakcijom (0,1 - 1 mm). Vidljivo je nešto bolje djelovanje sitnijeg materijala s kojim je ostvareno povećanje pH vrijednosti od 0,22 u 2009. godini u odnosu na 2007. godinu, dok je to povećanje s krupnijim materijalom za 0,16.

Tablica br. 1. Prosječna pH vrijednost u varijantama s različitom usitnjenošću dolomita

Godina
Prosjek pH D 0 - 0,250 mm
Prosjek pH tla D 0,1 - 1,0 mm
2007.
5,67
5,77
2008.
5,85
5,88
2009.
5,89
5,92
Razlika 2009. U odnosu na 2007. god.
0,22
0,16

U prilogu članka pogledajte suradnju tvrtke Holcim i Agronomskog fakulteta u Zagrebu koja pokazuje rezultate prinosa kukuruza u četvrtoj godini pokusa. Prema podacima iz tablice najuspješnija je varijanta pokusa br. 15. koja pokazuje čak 92% veći prinos.

Kalcizacija povećava učinkovitost proizvodnje, povoljno utječe na biogenost tla, mikrobiološku aktivnost i ekološki je potpuno prihvatljiva za konvencionalnu i organsku poljoprivredu.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Kalcizacija tla Smanjenje kiselosti tla Holcim Agronomski fakultet u Zagrebu Povećanje plodnosti tla Ratarske kulture Kukuruz Organska poljoprivreda Meliorativna gnojidba


Partner