Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 10.04.2015. 15:00

Kako na vrijeme spriječiti bolesti žitarica?

Osnovna pretpostavka za postizanje dobrih prinosa i kvalitete zrna svakako je osigurati zdravu lisnu površinu.

Foto: depositphotos, konradbak
  • 991
  • 26
  • 0

Dobro je poznato da bolesti žitarica značajno umanjuju prinose (u prosjeku oko 30%), a negativno utječu i na kvalitetu zrna. Uz smeđu pjegavost lista kao najvažniju i najopasniju bolest pšenice, javljaju se bolesti pepelnica i hrđa. Smeđa pjegavost lista primarno se javlja na pšenici. Infekcija se može pojaviti već na jesen, standardno se javlja u mokrim i vlažnim proljećima prije stadija 1. koljenca. Kao posljedica dolazi do propadanja lisne mase, a zbog gubitka lisne mase prinosi bivaju niži i do 30%. Iznimno je važno prvo prskanje protiv bolesti provesti u fazi 1. do 2. koljenca (poč. vlatanja - pšenica visine 20 do 25 cm).

Artea Plus je dvokomponentni fungicid vrlo širokog spektra djelovanja, a primijenjuje se u pšenici i ječmu za suzbijanje pepelnice, hrđe i smeđe pjegavosti lista. Koristi se u dozi 0,4 - 0,5 l/ha.Tilt je pak fungicid izraženog djelovanja na pepelnicu. Primijenjuje se u pšenici, ječmu i raži za suzbijanje pepelnice, hrđe, žuto smeđe pjegavosti lista te smeđe pjegavosti pljevica, i dozi od 0,5 l/ha.

Amistar Opti je fungicid izraženog djelovanja na bolesti iz skupine Septoria na pšenici. Za vrhunsko djelovanje protiv smeđe pjegavosti pšenice i ostalih bolesti lista preventivno se primjernjuje u fazi EC 31-32 (faza 1. do 2. koljenca). Amistar Opti primijenjuje se u pšenici, ječmu i pšenoraži za suzbijanje smeđe lisne pjegavosti, žuto smeđe lisne pjegavosti, hrđe na pšenici, ramularije, mrežaste i sive pjegavosti na ječmu, u dozi od 2 - 2,5 l/ha.

Regulator razvoja protiv polijeganja

S obzirom na povoljne klimatske uvjete za razvoj žitarica, za očekivati je da će dobro razvijene sorte ili sorte koje su obilnije gnojene N gnojivima biti više sklonije polijeganju. Iz tog razloga preporučamo u prvi tretman s fungicidima ili herbicidima dodati regulator razvoja Moddus. Spriječava polijeganje žitarica jer utječe na skraćivanje internodija te zadebljanje stabljike i povećanje mase korijena u pšenici, ječmu, zobi, tritikaleu i raži. Najbolje vrijeme za primjenu regulatora rasta Moddus je u samom početku pojave 1. koljenca.

Kako na vrijeme spriječiti bolesti ječma?

Bolesti na ječmu mogu značajno umanjiti urode i kvalitetu. Mrežasta i siva pjegavost ječma javljaju se rano u proljeće (na tolerantnim sortama simptomi se mogu vidjeti i kasnije). Zbog toga je važno na vrijeme započeti sa zaštitom fungicidima kako bi se na vrijeme spriječio gubitak prinosa. Nova, izuzetno opasna bolest, koja se pojavljuje u fazi klasanja je ramularijska pjegavost ječma. Ukoliko se usjevi ječma nalaze u stadiju vlatanja (ječam visine 20 do 25 cm) preporuča se obavljanje prve zaštite fungicidom Amistar Extra u dozi 0,8 l/ha.

Amistar Extra - jamči ekstra prinos

Pripravak koji uz vrhunsko fungicidno djelovanje na bolesti ječma utječe i na povećanje uroda. Primijenjuje se u ozimom i jarom ječmu za suzbijanje mrežaste i sive pjegavosti lista te pepelnice i rđe, a u pšenici, zobi, raži i tritikaleu za suzbijanje pepelnice, hrđe, smeđe lisne pjegavosti, smeđenje pljevica, snježne plijesni te smanjuje napad fusariuma na klasu. Primjenjuje se u dozi 0,6 - 1 l/ha.

Foto: depositphotos, konradbak


Tagovi

Syngenta Zaštita žitarica Syngenta fungicid Amistar Opti Artea Plus Pepelnica Hrđa Regulator rasta Moddus Bolesti pšenice Bolesti ječma Ramularijska pjegavost Amistar Extra Fusarium


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?