Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 22.11.2014. 18:05

Jesenski radovi pri kraju unatoč neisplati poticaja

Poljoprivrednici Semberije polako privode kraju jesenske radove u polju iako im još uvijek nisu isplaćeni obećani poticaji.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 350
  • 46
  • 0

Na području Semberije u BiH, berba kukuruza gotovo je privedena kraju. Od ukupno zasijanih 24.000 ha, obrano je 90 %, a očekuje se da će kroz idućih desetak dana biti završena u potpunosti. Poljoprivrednici ovog kraja pretrpjeli su ogromne štete u proljetnim poplavama pa su brojni svoje proljetne usjeve morali presijavati, što se dogodilo i sa kukuruzom. Tako je presijano oko 8.000 ha.

No, osim lošeg i kišnog proljeća, poljoprivrednicima Semberije nije bilo naklonjeno ni ljeto koje je donijelo nove kiše, grad te općenito loše uvjete za poljoprivredu. Ipak, jesen je uspjela nadoknaditi dio tih nedaća pa se radovi ipak nekako završavaju. Procjenjuje se da je oko 75 % poslova na pripremi jesenje pšenice završeno, a u punom je jeku i jesenska priprema za proljetnu sjetvu te se očekuje da bi i ti poslovi trebali završiti kroz tjedan dana.

Poticaji kasne – poljoprivrednici razočarani

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske trebalo je isplatiti premiju u iznosu od pet pfeniga po kilogramu ovogodišnje pšenice, no to još nije učinjeno, a nisu podijeljeni ni "zeleni vaučeri" za nadoknadu štete nastale na usjevima. Kako navode Nezavisne novine,"Svjetska banka je odobrila kredit u iznosu od 12 miliona dolara za jesenju sjetvu u Republici Srpskoj i lokalne uprave su bile obavezne dostaviti spiskove poljoprivrednih proizvođača koji su pretrpjeli štetu na svojim usjevima”.

No, ta pomoć još uvijek nije realizirana pa su poljoprivrednici ogorčeni. Brojnii nisu imali dovoljno sredstava da u sjetvu ulože sve što je potrebno, a neki su čak sijali i svoju, merkantilnu pšenicu što će u konačnici, najvjerojatnije, donijeti i manje prinose. Ipak, većina poljoprivrednika je dobila mogućnost obročne otplate repromaterijala za jesensku sjetvu, no tada su vjerovali u skorašnju isplatu "zelenih vaučera" do čega ipak još uvijek nije došlo.

Procijenjene štete naknadno smanjene

Iako su štete od poplave na području Semberije prvotno procijenjene na 44 milijuna maraka, resorno je ministarstvo tu brojku naknadno prepolovilo. Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika "Republika Srpska – Grad Bijeljina", Ljube Maletića, u ovom trenutku nije izgledno očekivati isplatu jer je potrebno provesti reviziju prijavljene štete. Naime, pokazalo se da su štete prijavljivali i oni koji ih nisu pretrpjeli.

Maletić pohvalnim smatra potez Ministarstva poljoprivrede koji se odnosi na produženje roka za preuzimanje goriva te roka za podnošenje zahtjeva za poticaj od 250 KM/ha zasijanom jesenskim kulturama, do 15. prosinca ove godine. Napomenimo i da su poljoprivrednici nezadovoljni cijenama goriva koje su na benzinskim crpkama, na kojima imaju pravo kupiti subvencionirano gorivo, skuplje od goriva na ostalim crpkama. S pravom se poljoprivrednici pitaju zašto im se uz svu volju i trud koju su u ovoj iznimno teškoj godini uložili u poljoprivrednu proizvodnju, umjesto pomoći, dodatno odmaže.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Semberija Berba kukuruza Poljoprivreda Jesenska priprema Proljetna sjetva Pšenica Poticaji Poljoprivredni proizvođači Zeleni vaučeri Premija Merkantilna pšenica Prinosi Ljubo Maletić Revizija štete Skuplje gorivo