Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva jarog ječma
  • 04.02.2016. 07:15

Jesenska sjetva proljetnog ječma = odličan urod

Ratari Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa Nova Gradiška iskoristili su povoljne vremenske i zemljišne uvjete posljednjih dana siječnja i prvih dana veljače i obavili sjetvu jarog (proljetnog) ječma na 104, od planiranih 140 hektara.

  • 1.568
  • 177
  • 0

"Sjetva je obavljena kvalitetno i u optimalnim rokovima, što je jedan od osnovnih uvjeta za dobro nicanje i razvoj jarog ječma.

Na vrijeme smo jesenas poorali površine, a niske temperature utjecale su na izmrzavanje zemlje i stvaranje mrvičaste strukture što nam je omogućilo gotovo idealnu završnu pripremu i sjetvu", zadovoljan je obavljenim radovima Stjepan Lalić, tehnolog u PPK Nova Gradiška.

Kaže da im je za sjetvu ostalo još 36 hektara. Riječ je o vlažnijim tablama u koje ovih dana nisu mogli ući sa strojevima, ali se nadaju da će i te površine posijati na vrijeme.

Pivarske jare sorte posijali jesenas

Klasje ječma

Ratari PPK su posijali pivarske sorte ječma quench i prestige. Kao i u proizvodnji ostalih ratarskih kultura, na glavnini površina proizvode sjemenske usjeve od kojih umnožavaju certificirano i kvalitetno sjeme pa tako i jari ječam. Inače, PPK ugovara sjetvu pivarskog ječma na području cijele Hrvatske za potrebe novogradiške tvrtke Slavonija-slad, jedine u Hrvatskoj koja proizvodi pivski slad od ječma. Zanimljivo je da su mnogi među tim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama, upravo na preporuke stručnjaka, pivarske jare sorte ječma posijali još jesenas, u rokovima kada se siju ozime sorte.

Dobra iskustva jesenske sjetve proljetnih ječmova

Naime, iskustva iz posljednjih nekoliko godina govore da u takvim uvjetima sjetve jari ječmovi daju dobre rezultate. "Mi u našem gospodarstvu već nekoliko godina sijemo jare sorte ječma u jesenskim rokovima i zadovoljni smo. U godinama kada smo uspjeli posijati jari ječam u najpovoljnijim proljetnim rokovima, najbolji prinos nam je bio 5,5 tona po hektaru. U jesenskoj sjetvi tog ječma ostvarili smo čak 6,5 tona po hektaru, što je za naše uvjete odličan prinos", kaže Željko Trnka iz Dragalića.

Upravo zbog dobrih višegodišnjih iskustava, u OPG Trnka i jesenas su tom žitaricom posijali 25 hektara. Proizvodnju su ugovorili sa PPK-om Nova Gradiška s kojim dobro surađuju. Kažu da je otkupna cijena jarih ječmova 20% veća od cijene pšenice, a ta tvrtka im na vrijeme isplaćuje preuzete količine.

Ječam

Vjekoslav Barta iz Dragalića posijao je jesenas 11 hektara jarog ječma koji je, kaže, dobro niknuo i dobro se razvija jer je sjetvu obavio u dobro pripremljenu zemlju na kojoj je pretkultura bila soja. Kaže da jesenskom sjetvom postiže gotovo slične prinose kao sa ozimim ječmom i skoro približno prinosima pšenice od koje je znatno skuplji.

"Ovih dana posijat ćemo još 3 hektara. I ta sjetva početkom veljače je jako dobra. Velika kašnjenja, osobito ako se zbog kiša i vlažne zemlje oduži u ožujku, smanjuje prinose i do 30%", kaže Vjeko.

Ratari se prilagođavaju klimatskim promjenama

I dr. Alojz Lalić, znanstveni savjetnik u Odjelu za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica Poljoprivrednog instituta u Osijeku potvrdio nam je da posljednjih godina ratari tipične jare sorte ječmova sve više siju u jesenskim rokovima. Time se, zapravo, na neki način prilagođavaju uvjetima klimatskih promjena, odnosno posljedicama globalnog zatopljenja. Zime su toplije i do sada nije bilo većih problema i šteta na tim usjevima.

"Što se tiče jarih ječmova optimalni rokovi za sjetvu su tijekom veljače i u prvoj dekadi ožujka. Ako to dozvole vremenske i zemljišne prilike mogu se sijati i krajem siječnja. U tom slučaju moguć je rizik da ječam rano proklija i da dođe do izmrzavanja, ako nakon nicanja nastupi hladno razdoblje s niskim temperaturama", kaže dr. Lalić.

Ipak, dodaje, ima opravdanja ovo što ratari sada rade u praksi da jare ječmove koji imaju elemente fakultativnosti, siju u jesenskim rokovima, ili već u siječnju, ako za to postoje uvjeti kao, primjerice, ove godine u zapadnoj Slavoniji. Dodao je da osječki Poljoprivredni institut ima nekoliko dobrih proljetnih selekcija: matej, stribor, ikar i jaran, a lani su im priznate i sorte dado i pivarac.


Tagovi

Stjepan Lalić PPK Nova Gradiška Quenc Prestige Jari ječam Slavonija-slad Željko Trnka Vjekoslav Barta Alojz Lalić Dado Pivarac.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer