Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski model izravnih plaćanja
  • 05.08.2014. 17:45

Je li ovo kraj klasičnog ratarstva?

Novi modelom profitirat će mljekari, proizvođači goveđeg i telećeg mesa, ovaca, koza, šećerne repe te voća i povrća, ali i ekološki te proizvođači integrirane proizvodnje i stočari.

Foto: depositphotos.com
  • 791
  • 86
  • 0

Reforma zajedničke poljoprivredne politike – Hrvatski model izravnih plaćanja za razdoblje 2015. - 2020. koji je Vlada RH usvojila i poslala na prihvaćanje u Europsku komisiju, trebao bi dati odgovore na brojna pitanja, a jedno od njih je i što proizvoditi kako bi bili konkurentni i umjesto najčešćih minusa u konačnici ostvarili i pozitivne financijske razultate na kraju poljoprivredne godine.

Prema ministru poljoprivrede, Tihomiru Jakovini, Hrvatskoj će na ovaj način u spomenutom razdoblju na raspolaganju biti maksimalno 2,5 milijardi eura, od čega će 1,5 milijardi ili 60 % biti osigurano iz EU proračuna. Najviše bi trebali dobiti oni koji će se baviti uzgojem određenih vrsta voća i povrća.

Veće potpore za dodane vrijednosti

Dosadašnji sustav izravnih plaćanja temeljen je po grlu ili površini pa su tako i isplaćivani poticaji, dok je sada prijedlog povećati potpore za proizvodnje koje su izloženije kao sektori ili značajnije zbog dodane vrijednosti. Poticat će se proizvodnja mlijeka, goveđeg i telećeg mesa, ovaca, koza, šećerne repe, te voća i povrća. Dodatni poticaji odnosit će se i na male i srednje poduzetnike koji raspolažu površinom gospodarstva do 20 ha.

Klasični će ratari prema ovome imati samo osnovno plaćanje i regionalnu omotnicu.

Povrtlari će imati 500 eura više po hektaru, voćari 350 eura, a proizvođačima šećerne repe pripast će dodatnih 290 eura po hektaru. Na svoje će doći i ekološki te proizvođači koji se bave integriranom proizvodnjom i stočarstvom.

Mislilo se i na mlade poljoprivrednike pa je za one mlađe od 40 godina osigurano 9,5 milijuna eura posebnih potpora. Dodatna plaćanja pripast će im ukoliko se njihova gospodarstva nalaze na područjima s posebnim ograničenjima, a to je gotovo 52 % teritorija Republike Hrvatske.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Reforma ZPP Izravna plaćanja Financijski rezultati Europska komisija Poljoprivrednici Ratari Dodana vrijednost Proizvodnja Voće Povrće Šećerna repa Mlijeko Goveđe i teleće meso Ovce Koze Povrtlari Poticaji Mladi poljoprivrednici Gospodar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije