Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bungić
  • 04.03.2020. 12:00
  • Brodsko-posavska, Gornji Bogićevci

Ivo Bungić: Nema što nisam činio, divlje svinje opet unište kukuruzište, a odštete još nema

Prije tri godine sam čak stavljao oko kukuruzišta repelente, ljudsku kosu i deterdžente, nema što nisam radio, ali nisam uspio zaštititi usjev kukuruza, jada se Ivo Bungić na probleme sa divljači.

Foto: Mato Višić
  • 2.557
  • 134
  • 0

Umirovljeni hrvatski branitelj i vojni invalid Domovinskog rata Ivo Bungić iz Gornjih Bogićevaca, vlasnik je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se već dvadesetak godina bavi ratarskom proizvodnjom. Obrađuje tridesetak hektara zemlje, od toga oko 5-6 u zakupu, ostalo je njegovo vlasništvo.

"Uglavnom sijem tradicionalne ratarske kulture: kukuruz, pšenicu, ječam, soju  i uljanu repicu. Nastojim poštivati plodored jer to je jedan od osnovnih preduvjeta za dobre prinose“, kaže naš sugovornik dok nas vodi na jedno kukuruzište južno od autoceste Zagreb-Lipovac u blizini šume Prašnik.    

"Dođu ti divlji vragovi i sve unište"

"Evo vidite na ovoj površini od jutro i pol nije ništa ostalo od kukuruza. Jesenas su došle divlje svinje i sve uništile. Procjenjujem da je šteta oko 10 tisuća kuna. Prije su susjedi na okolnim oranicama ograđivali kukuruz žicom, ali je divljač opet provaljivala i pravila štetu, tako da sam vidio da ni to ne vrijedi. Dođu ti divlji vragovi i opet sve unište. Prije tri godine sam stavljao oko kukuruzišta repelente, ljudsku kosu i deterdžente, nema što nisam radio, ali nisam uspio zaštititi usjev kukuruza“, jada se Ivo Bungić na probleme sa divljači. Imao je tad još veću štetu te je tužio Lovačku udrugu "Nazime“ iz Gređana koja upravlja tim lovištem u kojemu se nalaze njegove oranice.

"Dobio sam presudu, Lovačka udruga treba mi isplatiti 18 tisuća kuna, ali još nisam dobio novac, iako godine prolaze. Razočaran sam takvim postupcima“, kaže Ivo koji je i s prošlogodišnjim štetama upoznao lovnika.

Ivo Bungić u uništem kukuruzištu 

Za prošlogodišnju štetu nije ni podnosio tužbu jer nije ni pokušao usjev štititi repelentima i na druge načine. Kaže da na tom području na kojemu ima dosta divljih svinja mora povremeno sijati i kukuruz zbog plodoreda jer, ističe, ta žitarica među ostalim "čisti“ zemlju od korova. Ne može 2-3 godine uzastopno na istoj površini sijati soju, pšenicu ili uljanu repicu, mora poštivati tehnologiju proizvodnje i plodored. Na pitanje što će učiniti s uništenim kukuruzištem, Ivo kaže:

"Doći ću s teškom tanjuračom, površinu dobro istanjurati i poorati i posijati soju. Zanimljivo je da divlje svinje ne diraju soju, ne prave štetu na toj uljarici.“

Da nešto ne radim, da se ne bavim poljoprivredom, tko zna što bi bilo sa mnom

Naš sugovornik voli poljoprivredu. Kaže, od nje je i živio prije Domovinskog rata, bio je hrvatski branitelj, a kada se nakon Vojno-redarstvene akcije "Bljesak“ vratio u svoje selo u kojemu im je obnovljena obiteljska kuća, opet se vratio poslu koji sada njegovoj obitelji donosi značajan prihod.

"Da nešto ne radim, da se ne bavim poljoprivredom, tko zna što bi bilo sa mnom. Ne bih imao volje za život. Od kredita koje sam dizao i od svoje mirovine kupio sam više od 20 hektara zemlje. Meni to možda i ne bi trebalo, ali imam dva sina i dvije kćeri i želim na neki način djeci pomoći da osiguraju nekakvu budućnost. Kupio sam i dva traktora, dva kombajna, imam i druge potrebne strojeve i priključke, tako da imamo s čime raditi. Mehaničar sam po struci, uglavnom sam popravljam i održavam strojeve, to mi je u duši“, kaže taj branitelj i invalid Domovinskog rata.

Tvrdi da se bavljenje poljoprivredom isplati, ali treba dobro gospodariti. Samo da nema šteta od divljih svinja i drugih problema koji ponekad utječu na prinose i prihode.   


Fotoprilog


Tagovi

Ivo Bungić Uzgoj kukuruza Ratarske kulture Šteta Divlje svinje


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]