Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva kukuruza
  • 13.11.2015. 13:35

Ispod 300 tisuća hektara pod kukuruzom!

Hrvatska se drži tradicije i strateških kultura. Ove godine je zasijano nešto manje kukuruza nego prošlih, no daljnji pad površina pod tom kulturom se ne očekuje.

  • 618
  • 74
  • 0

Dani su sve kraći, a noći sve ranije i duže. U tijeku je kasnojesenska žetva kukuruza na ivanovačkom ataru. S prvim sumrakom ne odlazi se ovih dana s polja, a neki u to vrijeme tek kreću sa kombajniranjem. U punom je pogonu i transport kukuruza od polja do silosa.

"Ako se ovako lijepo vrijeme nastavi, ne bude puno magle ujutro, kombajn izlazi van već u 10 sati, a do mraka se dosta toga može napraviti. Za 10-ak dana ćemo vjerojatno biti gotovi", govori Milenko Biloš iz Ivanovca.

Prinosi od osam do 10 tona po hektaru

Prinosi su ove godine skromniji, ali ipak zadovoljavajući. Od devet hektara, sedam je Milenko obrao u klipu, o preostala dva u zrnu, za potrebe prehrane stoke. Prinosi su od oko osam do 10 tona po hektaru, ovisno o sjetvi, agrotehnici i slično. Godina je, kaže, bila sušna pa nema većih problema. Rok sijanja je vrlo bitan. Tko je sijao na vrijeme, u prvoj polovini travnja, zadovoljan je sa kvalitetom i prinosom, kaže Milenko.

Da je cijena oko 1,20 kn po kilogramu, bio bi kaže, zadovoljan. Antun Jambrović s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku potvrđuje da je došlo do manjeg pada površina pod kukuruzom. Predviđa se da je bilo manje od 300 tisuća hektara zasijanog sjemena kukuruza. Glavni razlog je smanjenje stočnog fonda. Za sada je cijena 0,95 lipa po kilogramu suhog zrna, 120 eura po toni. Kako je u zemljama u okruženju, pogledajte u video prilogu.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Jesenski radovi Proizvodnja žitarica Milenko Biloš Žetva Ivanovac Antun Jambrović


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.