Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GM soja
  • 14.08.2015. 12:10

Ilegalna GM soja raširena u zemljama regije?

U posljednja dva mjeseca, inspekcije su otkrile veliku količinu ilegalno posijane GM soje u Srbiji. Koliko je zapravo "zaraženih" polja i što rade inspekcije?

  • 858
  • 138
  • 0

Kazne za prekršaje pri sjetvi GM soje za poljoprivrednike u Srbiji iznose od 30.000 do 50.000 dinara (što je od 1.800 do 3.100 kuna), dok kompanije plaćaju kazne od 500.000 do tri milijuna dinara (što je od 30 tisuća do 190 tisuća kuna).

Nelegalan uzgoj genetski modificirane soje postaje unosan posao u Srbiji jer su kazne, kako kažu, preblage. Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede u posljednja dva mjeseca obavila je 1.728 kontrola njiva pod sojom u srijemskom, zapadnobačkom, južnobačkom i mačvanskom kraju, a od 48 uzoraka čak 47 se pokazalo pozitivno na GMO. Najviše je nelegalne soje pronađeno u mačvanskom okrugu gdje je pregledano 196 njiva i u 25 slučajeva pronađene su nepravilnosti.

Odakle ilegalna soja u Mačvi?

Pri brojnim kontrolama 2013. godine, utvrdili su da je 12% soje proizvedene u Hrvatskoj GMO pozitivno. Iz Ministarstva poljoprivrede odmah su reagirali šturim priopćenjem, navodeći da njihove inspek­cije u protekle četiri godine nisu utvrdile prisutnost GMO soje u Hrvatskoj.

Tek nakon nekoliko dana čuli smo i drugu stranu priče. Ministar Jakovina je rekao da je riječ o izoliranim slučajevima nelegalne proizvodnje. Poljoprivrednici su kupili sjeme koje nije cer­tificirano na pod­ručju Hr­vatske, već je certificirano u zemljama regije (pritom se mislilo na BiH).

Što rade inspekcije?

Mož­da sve bolji odnosi s SAD-om podrazumijevaju i uvo­đenje Monsanto sjemena na naše tržište, pa makar i u nekakvoj formi ilegale. Za sada. Začudo, nitko nije zbog toga prijavljen? Zar nakon više stotina ilegalnih slučajeva ins­pekcije nisu službeno reagirale? Što je sa zaštitnom ulogom države?

Inspekcije su primjerice, u nekim daleko sitnijim slu­čajevima itekako revne. "Moramo imati dozvole i rješenja, prijavu u registar poljoprivrednika, prijavu o prodaji voća i povrća, prijavu za poticaj u poljoprivrednoj agenciji, rješenje o tehničkim uvjetima, rješenje o sanitarnim uvjetima, rješenje o upisniku, a na mjestu gdje prodajemo moramo imati i kopiju kartice poljoprivrednog gospodarstva i istaknuto radno vrijeme i cijenu proizvoda. Dok se nas rešeta, što je sa GM kulturama koje uvode bez našeg znanja na vlastitu zemlju?", tvrde poljoprivrednici.

GMO na hr­vatskim poljima može imati ka­tastrofalne učinke. Otkad su Argentinci prije 15 godina dozvolili masovnu GMO-proizvodnju, pojavnost raka povećana je za četiri puta, ne­plodnost se otela kontroli, a rađanje bolesne djece pos­talo je uobičajeno. Jesmo li na sličnom putu?


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Mačva BiH Kontrola Uzorci soje Srbija Nelegalna soja Tihomir Jakovina Certificirano sjeme Kazne Sanitarne inspekcije Monsanto Uloga države Prijave Dozvole Rješenja Argentina Rak Neplodnost Cijena proizvoda Zemlje regije Ileglna s


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.