Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita uljane repice
  • 02.09.2015. 07:10

Idealno doba za sjetvu uljane repice

Uljana se repica uklapa u plodored, jer se, kao ozima kultura, najranije sije i među prvima je spremna za žetvu, što omogućuje bolji raspored i korištenje mehanizacije.

  • 354
  • 40
  • 0

Prema mišljenju agronoma, optimalni rok sjetve uljane repice u našem proizvodnom području je kraj kolovoza i početak rujna odnosno razdoblje od 25. kolovoza do 10. rujna.

Svako obavljanje sjetve nakon ovih rokova rezultirat će, kažu, sigurnim smanjenjem prinosa. Stoga je ovo idealno vrijeme i za podsjećanje da se suzbijanje korova u uljanoj repici može provesti prije sjetve, nakon sjetve ili nakon nicanja uljane repice. Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova prije sjetve, uz obaveznu inkorporaciju, odnosno spajanje, dozvoljen je herbicid Devrinol 45 FL.

Redovito pregledavati usjeve

"Nakon sjetve, a prije nicanja uljane repice za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova registriran je Butisan S, dok su pripravci Reactor 360 CS i Kalif 480 EC registrirani za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Da bi se izbjegla pojava fitotoksičnosti, Reactor 360 CS treba primijeniti najkasnije dva dana nakon sjetve, a Kalif 480 EC najkasnije tri dana iza sjetve. Herbicid Teridox 500 EC registriran je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova, a može se primijeniti nakon sjetve, prije nicanja ili nakon nicanja, u fazi 2 do 4 lista", ističe Željkica Oštrkapa-Međurečan.

S početkom nicanja uljane repice očekuje se napad kupusnih buhača i repičinog crvenoglavog buhača pa je potrebno redovito pregledavati usjeve, a za zaštitu se mogu koristiti insekticidi kao što su Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Karate Zeon ili Cythrin Max.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Mišljenje agronoma Uljana repica Sjetva Optimalni rok Smanjenje prinosa Prije nicanja Fitotoksičnost Željkica Oštrkapa-Međurečan Kupusni buhač Repičin crvenoglavi buhač Pregled usjeva


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.