Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 26.11.2015. 07:30

I soje i kukuruza imamo za izvoz

Sve veći izvoz hrvatskog kukuruza zasigurno je povezan s padom stočarske proizvodnje. S druge strane, soja je dosad bila relativno profitabilna, no povećanje proizvodnje smanjit će joj cijenu.

Foto: pixabay.com
  • 664
  • 90
  • 0

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatska je od 2010. do 2014. godine povećavala i izvoz i uvoz kukuruza. Kad je o konkretnim brojkama riječ, stanje je sljedeće. Godine 2010. uvezli smo 22.645, a izvezli 179.484 tona kukuruza, da bi prošle godine uvezli gotovo dvostruko više, odnosno 43.330 tona, ali također i udvostručili izvoz na 348.172 tone.

Najviše, i to 333.699 tona izvezli smo tzv. običnog kukuruza i na tome zaradili oko 51 milijun eura, a najmanje uvezli, tek tisuću tona, kukuruza za sjetvu trostrukih hibrida što nas je stajalo 2.577 eura.

Na prvo čitanje zarada se čini dobrom, no ako je toliko povećanje izvoza kukuruza u posljednjih pet godina rezultat smanjenja stočarske proizvodnje, a znamo da je ona itekako u padu, ove brojke nažalost, dobivaju sasvim drugi smisao.

A još donedavno nam soja nije značila gotovo ništa

Poznato je da posljednjih godina na našim poljima proizvodimo sve veće i veće količine soje. Stoga ne čudi što, gledajući unazad nekoliko godina, njezin izvoz sve više raste, a uvoz se smanjuje. U odnosu na, primjerice, 2010. godinu kada smo izvezli 37.731 tonu soje u zrnu, a uvezli neznatno manje, 31.358 tona, u prošloj smo godini soje izvezli dvostruko više, čak 78.354 tone, a uvezli samo 1.631 tonu.

Sojom smo dakle prošle godine dobro trgovali i zaradili 28 milijuna eura. Izvozne brojke će se, pretpostavlja se, nastaviti povećavati, jer zbog zelenih plaćanja, ove godine soje u Hrvatskoj ima još više. No, kao što svaka medalje ima dvije strane, realno je očekivati da do izražaja dođe i ova vezana uz soju. Jer povećanje proizvodnje gotovo sigurno garantira i pad njezine isplativosti.

Foto: pixabay.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Hrvatska gospodarska komora Uvoz Izvoz Kukuruz Sjetva Trostruki hibridi Stočarska proizvodnja Soja Zelena plaćanja Povećanje proizvodnje Isplativost


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]