Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana
  • 09.05.2016. 11:30

I nakon mraza, šećerna repa je "miss usjeva"

U Sladorani ne kriju zadovoljstvo stanjem usjeva šećerne repe!

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
  • 1.481
  • 142
  • 0

U županjskoj Sladorani izražavaju zadovoljstvo izgledom šećerne repe na oko 6.600 ha zasijanih u ovogodišnjoj proizvodnji: "Trenutnim stanjem možemo biti vrlo zadovoljni jer po većini parametara, ova godina je u cjelini gledano bolja od prethodne, a za koju možemo reći da je bila u višegodišnjem prosjeku. Glavni razlog tome je vrlo brzi tijek klijanja i nicanja zahvaljujući periodu visokih temperatura nakon sjetve.

Repari i šećerana zadovoljni neuništivom kulturom

Dakle, prosječan broj biljaka po hektaru je nešto veći, faza rasta i razvoja biljaka je naprednija, a čistoća usjeva od korova veća", kaže direktor za organizaciju i proizvodnju u Sladorani mr.sc. Ivo Rešić.

U županjskoj Sladorani zadovoljni stanjem usjeva šećerne repe!

Idilu pokvarila repina pipa

Ipak, uz sve pozitivne okolnosti, reparima nije išla na ruku i jedna, već godinama opasna prijetnja. Da sve ne bude idealno pobrinula se repina pipa, kojoj je također pogodovalo brzo zatopljenje tla, pa je izašla gotovo u cijeloj populaciji i odmah uz mogućnost leta. Na najistočnijem dijelu sirovinskog područja napravila je štete koje su negdje uzrokovale i presijavanje usjeva. Na sreću, rokovi i te ponovljene sjetve su bili povoljni pa neće biti posljedica za tu presijanu repu.

Repi nisu naštetile vremenske prilike

Vrlo promjenjivo vrijeme u pojedinim područjima Slavonije se različito odrazilo na različite kulture. Vremenski uvjeti ovog proljeća do sada nisu negativno djelovali na usjeve šećerne repe. Štete od mraza nismo imali iako je bilo onih nekoliko dana sa tako niskim temperaturama. Isto je i s viškom oborina jer nije bilo njihovog površinskog zadržavanja. Sve u svemu, možemo zaključiti čak i da su repi pogodovale proljetne vremenske prilike, posebno u smislu zaliha vlage u tlu koje bi mogle biti korisne u nastavku sezone.

Aktivnost radova u punom jeku

I dalje se ne smanjuje aktivnost radova. "Što se agrotehničkih mjera tiče, pred nama je završetak herbicidnih tretmana, prihrana i kultivacija. Kako je daljnja vremenska prognoza povoljna, s optimizmom gledamo na nastavak proizvodnje. U sirovinskoj službi je naglasak na praćenju proizvodnje, ali se nastavlja i s brojnim pokusima i ispitivanjima kako bi ostvarili željeni napredak u proizvodnji, odnosno maksimalno ostvarivanje mogućih rezultata".

Osniva se Klup repara

Osim ovih agronomskih mjera u Sladorani se odvijaju i brojne druge aktivnosti. "Od novosti iz Sladorane, izdvajam početak izgradnje pročistača tehnoloških voda, što je još jedan važan korak u strateškom pozicioniranju tvornice. Isto tako, započeli smo i sa jednim novim projektom Kluba repara, koji će okupljati stalne i kvalitetne proizvođače ove kulture, a sa ciljem još boljeg međusobnog povezivanja proizvođača i šećerane. Naravno uz sve, odvija se i remont postrojenja kako bi ovogodišnju kampanju dočekali spremni", govori Rešić.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Sladorana Županja Ivo Rešić


Autorica

Mirna Gašparović

Više [+]

Sa nekoliko godina iskustva u organizaciji proizvodnje i otkupa u Sladorani te pripremi časopisa i realizaciji projekta Zlatna repa, Mirna je odlučila pomoći poljoprivrednicima kroz informiranje putem Agrokluba!


Partner

Sladorana d.o.o.

Šećerana 63, 32270 Županja, Hrvatska
tel: 032/820-100, e-mail: info@sladorana.hr web: http://www.sladorana.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]