Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GM kukuruz
  • 29.01.2017. 07:30

Hrvatska suzdržana po pitanju uzgoja GM kukuruza

Hrvatska je glasala suzdržano o prijedlogu Europske komisije da se produži autorizacija za Monsantov GM kukuruz Mon810, a suzdržali smo se i po pitanju odobrenja za dvije nove sorte GM kukuruza.

  • 9.739
  • 1.707
  • 0

Hrvatska je jedna od šest država EU koje su jučer glasale suzdržano o prijedlogu Europske komisije da se produži autorizacija za Monsantov GM kukuruz Mon810, a suzdržali smo se i po pitanju odobrenja za dvije nove sorte GM kukuruza proizvođača Syngente i Dow-Pioneera, Bt11 i 107, prenosi foeeurope.

Prijedlog EK nije prošao jer nije dobio dovoljnu podršku država članica, no nije ni odbijen u potpunosti jer ga nije odbila kvalificirana većina pa je sada ponovo na EK da odbije autorizacije ili predoči novi prijedlog članicama.

"Predsjednik EK Juncker obećao je da će demokratizirati proces odlučivanja o GM usjevima, pa bi sad Europska komisija trebala odbiti jednom i zauvijek.

Europska komisija bi trebala odbiti prijedlog jednom zauvijek?

Ova saga o GM kulturama skreće pozornost od prave debate, a to je pitanje kako učiniti poljoprivredu otpornijom na klimatske promjene, spasiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva i zaustaviti uništavanje prirode. Vrijeme je da zatvorimo naša polja za GM usjeve i krenemo napokon dalje", komentirala je Mute Schimpf iz mreže udruga za zaštitu okoliša Friends of the Earth Europe.

Od jeseni 2015. i uvođenja novog mehanizma koji omogućuje državama članicama da same odluče za sebe, 17 država članica i četiri regije zabranile su uzgoj jedine GM kulture koja je autorizirana za uzgoj, Monsantovog kukuruza, na svom teritoriju. Hrvatska je jedna od 17 država koje su zabranile GM uzgoj u vrijeme dok je ministar poljoprivrede bio Tihomir Jakovina, pa ostaje nejasno zašto se jučer izjasnila kao "suzdržana".


Tagovi

GMO Ministarstvo poljoprivrede Monsanto


Autorica

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, danas svestrani istraživački novinar s naglaskom na eko poljoprivredu i zaštitu okoliša.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]