Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko tržište žitarica
  • 10.06.2016. 08:45

Hoće li Ukrajina plaćati izvoz domaće pšenice?

Ukrajina je u ovoj sezoni dostigla rekordan izvoz pšenice u EU. No, tek sada se na tržištu stvari zahuktavaju. Kakav će biti ishod?

Foto: SergBob/bigstockphoto.com
  • 2.620
  • 129
  • 0

Prema podacima Europske komisije, do 20. svibnja Ukrajina je ispunila kvotu izvoza pšenice u EU zemlje za gotovo 100%, točnije 99.64%.

Malo više od 3 KMT od dopuštenih 950 KMT ostalo je neraspodijeljeno. Nakon distribucije ostatka pšenice dostupne za izvoz, do kraja 2016., ukrajinska pšenica će se slati na EU tržište uz uvozne carine. Što to znači za ukrajinsko tržište?, pitaju se tržišni analitičari lista blackseagrain.

Europa jedan od najvećih uvoznika ukrajinske pšenice

Ova vrlo uspješna sezona pšenice gotovo je završena. U 2015/16 sezoni, Ukrajina je značajno povećala pošiljke u EU, u usporedbi s prošlom te postavila novi rekord. Činjenica je da se izvoz povećao, ne samo količinski nego, što je još važnije - vrijednosno. Europske zemlje su među tri najveća uvoznika ukrajinske pšenice ove sezone sa udjelom od 13%, iza Tajlanda i Egipta.

Nove kvote za bescarinski izvoz tek 2017.

No, žetva nove pšenice od 21.5 MMT, od koje će većina ići u izvoz, ući će na domaće ukrajinsko tržište u srpnju. Najveće pošiljke pšenice iz Ukrajine obično odlaze u rujnu, listopadu i studenom. Nove kvote za bescarinski izvoz u EU bit će dodijeljene Ukrajini tek u siječnju 2017.

To znači da se tijekom perioda masovne ponude, ukrajinska pšenica neće moći natjecati na europskom tržištu. Kompletan zastoj izvoza u EU do siječnja mogao bi biti samo jedan od scenarija.

Tijekom masovne ponude pšenice, Ukrajina neće konkurirati?

No, moglo bi se dogoditi i to da će pšenica koja se bude izvozila u EU izvan ukrajinske kvote, biti oporezivana sa uvoznom carinom od 12 eura/MT unutar kvote za "treće zemlje", što omogućuje opskrbu EU zemalja sa 1.19 MMT pšenice tijekom druge polovine 2016. Sva pšenica iznad ove kvote mogla bi biti pod represivnom carinom od 95 eura/MT.

Drugim riječima, Ukrajina teoretski može izvesti nove žitarice u EU, ali sa popustom od 12 eura (ili čak od 95 eura/MT). Takvi dogovori će biti mogući ako domaće cijene padnu za isti iznos. To znači da će ukrajinski farmeri možda svoj izvoz u EU zemlje - morati platiti.

Foto: SergBob/bigstockphoto.com


Tagovi

Ukrajina Tržište žitarica Izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!