Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 25.08.2015. 19:35

Godina će za proizvođače repe biti slatka!

"Unatoč suši i tri toplinska vala tijekom proteklih ljetnih mjeseci, repa još uvijek dobro izgleda. Iako će prinosi biti manji, kvaliteta i digestija će biti veći" predviđa Dražen Jurišić, managing direktor Odjela za šećernu repu i žitarice KWS-a.

  • 1.285
  • 104
  • 0

Za proizvođače šećerne repe, unatoč suši, godina bi trebala biti slatka. Prošlu će teško ponoviti jer ju pamte po vrhunskim prinosima. Ove će, pak, po hektaru izvaditi manje repe, ali veće kvalitete i digestije. Sa svojih slatkim korijenom ukupno zasijanih 15 hektara površina, Dragan Šujdović iz Kneževih Vinograda u Baranji očekuje prinos veći od 7 vagona.

"Mislim kako bih i ove godine mogao biti blizu toj brojci. Suša je, ali bi šećer trebao biti dobar, s digestijom ne manjom od 16", nada se ovaj dugogodišnji proizvođač šećerne repe.

Dan polja šećerne repe

Veća kvaliteta i digestija

Slično razmišljaju i sjemenari iz KWS-a koji su svoj sortiment namijenjen hrvatskom tržištu predstavili na pokusnim površinama Belja nedaleko Kneževih Vinograda u Baranji.

"Unatoč suši i tri toplinska vala koja su nas zapljusnula tijekom proteklih ljetnih mjeseci, repa još uvijek dobro izgleda. Iako će prinosi biti manji, kvaliteta i digestija će biti veći", predviđa Dražen Jurišić, managing direktor Odjela za šećernu repu i žitarice KWS-a. Helenika KWS, Steffka KWS, Bruna KWS, Terranova KWS, Natura KWS, Severina, Jadranka KWS i Serenada KWS hibridi su slatkog korijena koje sjemenari preporučuju, ali i od njih puno očekuju iduće godine.

Helenika dvostruko tolerantnija na rizomaniju

"Helenika je potpuno nova na hrvatskom tržištu, nešto što konkurencija nema, a dvostruko je tolerantnija na rizomaniju. Od nje puno očekujemo jer se kroz pokuse pokazalo kako daje bolji proizvodni rezultat", dodao je on. Marenka KWS bi se, pak, pred hrvatskim uzgajivačima šećerne repe trebala pojaviti za dvije godine.

Manje repe zasijano u ovoj godini

"Repe nikada nije dovoljno. Teško je reći koliko je površina zasijano, procjenjuje se između 13.500 i 14.000 hektara u Hrvatskoj što je, na žalost, za 30 do 40% manje nego lani. No, što se tiče financijskog rezultata, nadamo se kako će ove godine on biti bolji nego prošle iako će prinosi biti manji, ali digestija veća, a time i prosječna cijena", smatra Jurišić čije su oči zajedno s proizvođačkim uprte u svjetsko tržište šećera.

Upitan rast cijena šećera

"Čekamo da njegova cijena i na europskom poraste do barem 500 eura po toni. Tako bi onda i naše šećerane mogle ići s tom proizvodnom cijenom repe gore. Na žalost, to još ne izgleda dobro, ali se nadamo kako će u budućnosti cijena šećera na svjetskom i europskom tržištu rasti", dodaje Jurišić.

Ispod članka pronađite katalog KWS sorti šećerne repe za 2016. godinu, a za više informacija kontaktirajte KWS stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Šećerna repa KWS Dan polja Belje Helenika Marenka Dražen Jurišić Pšenica Sorte Cijena Šećer Steffka Bruna Terranova Natura Serenada Sjemenari Dragan Šujdović Kvaliteta Digestija Prinos Kneževi Vinogradi Suša Belje Rizomanija


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.