Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 23.08.2014. 11:15

Gnojidba uljane repice

Razliku između količine hranjiva koju biljci osigurava tlo i potrebe biljke za određeni prinos, potrebno je nadoknaditi mineralnom gnojidbom prema vremenu primjene - osnovna, pred sjetvu gnojidba i prihrana.

Foto: depositphotos.com
  • 896
  • 70
  • 0

Uljana repica može postići bogate prinose uz optimalne uvjete za rast, razvoj i dobru mineralnu ishranu. Ova kultura ima veće potrebe za dušikom i fosforom tijekom njenog intenzivnog rasta i razvoja, dok kalij ima važnu ulogu u otpornosti uljane repice prema niskim temperaturama. Od mikrohranjiva, uljana repica ima najveće potrebe za borom, koji je važan u razdoblju cvatnje i nalijevanju zrna, a njegov nedostatak može se javiti na pjeskovitim i alkalnim tlima.

Najveći dio hranjiva usvaja gnojidbom organskim i mineralnim gnojivima. Od organskih gnojiva, stajnjak se može primijeniti direktno u gnojidbi uljane repice, ali je bolja njegova iskoristivost u gnojidbi predkulture. Ukoliko se organska gnojiva koriste direktno u proizvodnji uljane repice, potrebno ih je primijeniti prije dubokog oranja u količini oko 20 t/ha. Kod određivanja količine i odnosa mineralnih gnojiva u ishrani uljane repice, neophodno je napraviti kemijsku analizu tla. Razliku između količine hranjiva koju biljci osigurava tlo i potrebe biljke za određeni prinos, potrebno je nadoknaditi mineralnom gnojidbom prema vremenu primjene - osnovna, pred sjetvu gnojidba i prihrana.

Osnovna gnojidba

Gnojidba u osnovnoj obradi tla se obavlja u jesen i tada se mineralno gnojivo zaorava na punu dubinu oranja, tako da su biljke tijekom cijele vegetacije osigurane potrebnim biljnim hranjivima. Time se biljke potiče na razvoj korijena u dublji sloj tla gdje ima dosta vlage i same su biljke otpornije na sušu. U osnovnoj gnojidbi dodaje se biljkama najveći dio potrebnog fosfora i kalija te manji dio dušika. Ukupna količina dušika ne dodaje se u jesen, jer postoji opasnost da se dijelom izgubi ispiranjem u dublje slojeve tla.

Od kompleksnih gnojiva u osnovnoj gnojidbi mogu se primjetni formulacije koje sadrže više fosfora i kalija, a manji udio dušika kao što su: NPK 8-26-26 ili NPK 7-20-30 ili NPK 5-15-30 ili NPK (MgO) 8-16-24 (2). Potrebne količine mineralnih gnojiva u osnovnoj gnojidbi su 300-500 kg/ha, ovisno o zalihama hranjiva u tlu.

Gnojidba pred sjetvu

Ova gnojidba obavlja se zajedno s pripremom tla pred sjetvu kada se gnojivo unosi u plići sloj tla tanjuračama ili sjetvo-spremačima. Cilj gnojidbe je da usjev u početnom razvoju ima dovoljno pristupačnih hranjiva. Od mineralnih kompleksnih gnojiva primjenjuju se formulacije sa približno jednakim udjelom biljnih hranjiva, dušika, fosfora, kalija i sumpora, kao što su formulacije: NPK 15-15-15 ili NPK (SO3) 15-15-15 (18) ili NPK (SO3) 15-15-15 (7) ili NPK 20-10-10 u količinama 150-200 kg/ha. Ukoliko su osnovnom gnojidbom dodane ukupne potrebe biljke za fosforom i kalijem, u gnojidbi pred sjetvu može se unijeti amidno dušično gnojivo UREA u količini 100-120 kg/ha ili UAN u količini 100-150 l/ha.

Prihrana

Prihrana gnojivima obavlja se u vrijeme rasta i razvoja biljaka kako bi se osigurale dovoljne količine pristupačnih biljnih hranjiva, te osobito dušika. U ranoj prihrani najbolje je gnojiti dušičnim gnojivima u lako pristupačnom obliku kao što je amonijsko-nitratni oblik dušika, odnosno KAN u količini 150-200 kg/ha.

Prihrana u dva obroka nema velike prednosti od jedne prihrane u vegetaciji. Jedino u slučaju kad nakon prve prihrane padnu obilnije i dugotrajnije oborine, također na laganim i pjeskovitim tlima potrebno je obaviti i drugu prihranu jer u takvim uvjetima može doći do ispiranja dušika. Ukoliko se prihranjuje u dva obroka, veći obrok dušika treba dodati u prvoj prihrani.

Druga prihrana obavlja se kada se iz rozete listova pojave prvi pupovi, odnosno dva do tri tjedna nakon prve prihrane. U ovoj prihrani mogu se primijeniti dušična gnojiva: UREA ili KAN u količini 100-120 kg/ha ili UAN u količini 100-120 l/ha. U uvjetima nedostatka oborina prihrana može biti folijarna, tekućim gnojivom 5 % otopine Fertine R koja sadrži: 10 % dušika, 5 % kalija, 2 % magnezija, 0,5 % bora i 3 % cinka.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Gnojidba Kalij Bor Dušik Osnovna gnojidba Organska gnojiva Mineralna gnojiva Kemijska analiza tla Dubina oranja Fosfor Prihrana UREA KAN Gnojidba pred sjetvu Razvoj korijena Jesen


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs