Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 16.11.2014. 07:30

EU obustavila uvozne carine na kukuruz!

Izvozne obveze američke soje iznad su prošlogodišnjeg prosjeka, a jake monsunske kiše u Indiji mogle bi potaknuti rast proizvodnje soje za 10 posto. Niske temperature u vrijeme sadnje mogle bi naštetiti ruskim usjevima pšenice, a EU je privremeno obustavila uvozne carine na kukuruz!

Foto: depositphotos.com
  • 890
  • 111
  • 0

Što je prošlog tjedna zabilježilo svjetsko tržište žitarica i uljarica? Izvozne obveze američke soje iznad su prošlogodišnjeg prosjeka, a jake monsunske kiše u Indiji mogle bi potaknuti rast proizvodnje soje za 10 % u ovoj godini. Unatoč najavama toplog vremena, niske temperature u vrijeme sadnje mogle bi naštetiti ruskim usjevima pšenice.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, nakon što su to prošlog tjedna učinile brojne druge relevantne institucije, također je podigla procjene za globalnu proizvodnju pšenice za 4 Mt. Detaljnije informacije donosimo u nastavku.

I FAO podigao prognoze za proizvodnju pšenice

Prošlog je tjedna Ministarstvo okoliša i prehrane Velike Britanije izašlo sa podacima o upotrebi žitarica prema kojima je do kraja rujna zabilježen pad u proizvodnji stočne hrane u Velikoj Britaniji za sezonu 2014./15. Udio pšence u ukupnim žitaricama u rujnu je bio 69,6 %, u usporedbi sa 65,7% u kolovozu, dok je udio ječma bio 22,4% te je zabilježio pad sa kolovoških 25,3%, a udio kukuruza je sa 7,1% pao na 5,9%.

Nakon što su prošlog tjedna svoje prognoze za proizvodnju žitarica podigle institucije poput Međunarodnog vijeća za žitarice, Europske komisije te Institucija za analizu tržišta žitarica, učinila je to i Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) koja je globalnu proizvodnju pšenice za sezonu 2014./15. podigla za 4,1 Mt, na 722,6 Mt. Glavni razlog FAO-vog revidiranja procjena na više je očekivana veća proizvodnja pšenice u Ukrajini i EU.

No prognoze za globalnu proizvodnju kukuruza su smanjene za 3,6 Mt u odnosu na prošlomjesečne prognoze, na 1.01 Bt, a razlog tome su bila niža očekivanja od proizvodnje u Kini. Ipak, očekuje se da će ukupna globalna proizvodnja kukuruza biti veća za 3,8 Mt u odnosu na prošlogodišnju razinu proizvodnje. Globalna potražnja žitarica predviđa se na 2,5 Bt, što je za gotovo 2 % više u odnosu na prethodnu godinu. Ovakvo povećanje je razultat povećanog korištenja žitarica u životinjskoj ishrani, prema nekim prognozama, potražnja za žitaricama u ishrani životinja će porasti za 2,6 % u odnosu na prethodnu godinu, na 874 Mt.

Ruski zimski usjevi još uvijek u opasnosti

Još uvijek je aktualna i tema ruskih zimskih usjeva, koji su unatoč toplom vremenu u posljednjem periodu još uvijek u opasnosti od trajnog oštećenja nakon što su pogođeni ispodprosječnim temperaturama nakon sjetve. Sudeći po procjenama SovEcon-a, usjevi ruskih žitarica za 2015. godinu još uvijek bi mogli pasti ispod 90 Mt. Iako je još rano donositi zaključke o stanju usjeva i prinosima, vjeruje se da bi topliji vremenski period najavljen za studeni ipak mogao biti od koristi za usjeve.

Obustavljene uvozne carine za kukuruz

EU je od 8. studenog privremeno obustavila uvozne carine na kukuruz. Carine se izračunavaju u odnosu na troškove uvoza američkih žitarica. Kako EU ove sezone već ima obilje zaliha žitne krme, ova obustava carina mogla bi pogoršati situaciju. Prema podacima ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede, u ovoj je zemlji na dan 07. studenog 2014. godine ovršeno 94 % svih usjeva, a procjenjuje se da žitarice trenutno bilježe rezultat od 58,8 Mt.

Argentina je odobrila izvoz 8 Mt kukuruza koji bi iz zemlje trebao biti isporučen u ožujku 2015. godine, te 1,5 Mt pšenice, uključujući i pšenično brašno za koju se izvoz očekuje u prosincu ove godine.

Raste potražnja za američkom sojom

U sektoru uljarica ponavlja se sličan obrazac kao i onaj u sezoni 2013./14. Sukladno prognozama o rekordnoj proizvonji, cijene su pale, no potražnja sada počinje naglo rasti, pogotovo za američku soju. Može li se i sada uspostaviti razina podrške kakva je zabilježena protekle sezone?

Prema izvještaju sa početka tjedna, rekordna količina američke soje je pregledana za izvoz u tjednu koji je završio 30. listopada. To se odrazilo i na najnovije podatke o izvoznoj prodaji koje je proteklog tjedna objavilo američko Ministarstvo poljoprivrede, a u kojem se navodi da je upravo u tjednu koji je završio 30. listopada izvezeno nešto manje od 3 Mt američke soje. Tempo je ubrzao i izvoz sojinog brašna koji je u tom tjednu dosegnuo količinu od 307,6 Kt, dok je samo tjedan prije, ta brojka iznosila 150,6 Kt.

Ukupne izvozne obveze za američku soju u tržnoj godini 2014. /15., na dan 30. listopada dosegnule su 35,6 Mt, što je za 7 % više nego prošle godine u isto vrijeme. Kina se još jednom pokazala kao glavni američki kupac, a povukla je gotovo 62 % ove izvanredne prodaje i akumuliranog izvoza.

Samo u tjednu koji je završio 30. listopada, izvezeno je 2,9 Mt američke soje, što je za 1,1 Mt povećanje u odnosu na prethodni tjedan. To je bilo iznad gornje granice trgovinskih procjena, a slijedeći te vijesti, cijene soje u Chicagu su porasle. Američko Ministarstvo poljoprivrede trenutno je ograničilo izvoz soje za 2014. /15. na 46,3 Mt, no to će se morati revidirati na više ukoliko stopa izvoza nastavi i dalje rasti.

Blic vijesti sa tržišta uljarica

Proizvodnja soje u Indiji ove bi se godine mogla povećati i do 10% na 10,4 Mt kao rezultat jakih monsunskih kiša. Ukoliko se ove prognoze ostvare, očekuje se da će Indija smanjiti uvoz sojinog ulja.

Prognoze za kineski uvoz uljane repice su porasle za 64 %, na 5 Mt za 2014. godinu u usporedbi sa prethodnom godinom.

Malezijski odbor za palmino ulje izvjestio je da su zalihe melazijskog palminog ulja krajem listopada iznosile 2.17 Mt što je za 3,7 % više nego krajem rujna. Izvoz palminog ulja u listopadu bio je za 1,4 % niži u usporedbi sa rezltatima iz rujna.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica i uljarica Soja Kuuruz Pšenica Ječam FAO Ujedinjeni narodi Proizvodnja pšenice Stočna hrana Ukrajina Ruski zimski usjevi Prinosi Uvozne carine Pšeenično brašno Sojino brašno Uljarice Izvozne obveze Sojino ulje Malezi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs