Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 02.09.2014. 11:45

Velika potražnja za sojom - buja i uljana repica!

Što se to događa na stranim tržištima? I ovaj tjedan donosimo vam novosti iz svijeta žitarica i uljarica diljem kugle zemaljske!

  • 821
  • 73
  • 0

Francuzi se boje da njihova pšenica neće postići obećanu kvalitetu, EU najavljuje rekordan urod kukuruza, američka soja iznimno je tražena, a uljana repica iz Njemačke pobijedila je silnu kišu koja je padala tijekom sezone. Što nam još donose najnovije vijesti sa svjetskih tržišta, pročitajte u daljnjem tekstu!

Odličan urod kukuruza za cijelu EU!

Budućnosnice britanske pšenice za studeni 2014. krajem prošlog tjedna ojačale su, nakon što su većinu tjedna provele na dosta niskom položaju, nikad bližoj cijeni od 120 £/t. Čini se da budućnosnice nerado spuštaju ispod 120 £/t, no ukoliko se sveukupni tržišni pad nastavi, očekuje se preispitivanje te cijene.

Prošlotjedni izvještaj sa svjetskog tržišta žitarica donosi vijest da Francuska uvozi pšenicu i iz Velike Britanije, kako bi pojačala kvalitetu, sa ciljem dostizanja dogovorenih obveza prije žetve. Alžir je pak trgovcima pismeno najavio kako će odbijati pošiljke koje će sadržavati pšenicu mješovitog podrijetla.

Europska komisija objavila je izvještaj koji upućuje na vrlo jak urod kukuruza diljem cijele EU. Očekuje se kako će urod biti čak 12 % veći nego prošle sezone te 11 % veći u usporedbi sa zadnjih pet sezona. Ljetne kiše, koje su donijele velike brige po pitanju kvalitete usjeva pšenice, usjevima kukuruza su pak donijele odlične uzgojne uvjete.

Velika potražnja soje!

Na tržištu uljarica vijesti su mještovite, sa velikom potražnjom za američkom sojom, što je donijelo kratkoročnu potporu cijenama konstantno opadajućem tržištu.

Jaka potražnja za ionako malim zalihama starih usjeva soje, pomogla je u porastu cijena prošli tjedan, koje su stale na 428.39 $/t , što je za 23 $/t više u odnosu na tjedan prije. Porastu cijena pridonio je i veći nego očekivan izvoz američke soje. No, unatoč rekordnim prognozama uroda u sezoni 2014./15., nove cijene budućnosnica i dalje su u padu.

Predviđa se kako će urod njemačke uljane repice biti veći nego prošle godine, bez obzira na teške kiše koje su pogodile Europu u periodu žetve. Njemačka udruga poljoprivrednika (DBV), podigla je procjenu uroda uljane repice te očekuju da će urod dostići 5.8 Mt, što je više od 5.7 Mt u 2013. godini.

Južnoameričkim uzgajivačima poticaji za veći uzgoj soje

Kako rezultati žetve i kvalitete uroda sjeverne hemisfere polako izlaze na vidjelo, tržišta će uskoro početi gledati u njihovom smjeru.

Najveća brazilska poljoprivredna zadruga, Coamo, navodi kako bi trebalo sijati više soje nego kukuruza, s obzirom na razliku u cijeni i činjenicu da poljoprivrednici traže profit. Stoga Coamo planira proširiti svoje uzgojno područje soje za 8.4 %, na 2.3 Mha, te smanjiti uzgojno područje kukuruza za 9 %, na 151 Kha.

Usjevima žitarica po svijetu

Prema izvještaju Europske komisije, suši i vrući uzgojni uvjeti u Ukrajini, koji su se odvili tijekom posljednje faze cvatnje žitarica, imati će negativan utjecaj na usjeve kukuruza ove države, treće najveće izvoznice.

Prema izvještaju Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), usjevi kukuruza u mjesecu kolovozu u najboljem su stanju u posljednje 22 godine.

Australski meteorološki centar navodi kako i dalje postoji 50 % mogućnosti da će El Nino nastupiti u nadolazećim mjesecima. Idućih nekoliko tjedana biti će kritični za uzgajivače pšenice.

Kanadski statističari procjenjuju kako će urod kanole biti niži za 23 % nego prošle godine, no iako ovo predstavlja uske zalihe u odnosu na prošlu godinu, ovo je i dalje treći najveći urod kanadske kanole.

Kasni i slabi monsuni u Indiji uzrokovali su velike brige za urodom žitarica. No unatoč ovim lošim vremenskim prognozama, ne očekuje se da će urod soje biti ugrožen ovim suhim vremenom.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Budućnosnice Urod kukuruza Tržišni pad Francuska Velika Britanija Alžir Soja Porast cijena Uljana repica Usjevi žitarica Tržište Uvoz pšenice Urod pšenice Urod kukuruza Potražnja Uljarice SAD

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]