Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann Agri d.o.o.
  • 22.07.2014. 14:15

Energetski gubici? Zaštitite kukuruznu silažu!

I ove godine navodimo rezultate istraživanja dr. Nussbauma koji potvrđuju da se upotrebom samo homofermentativnih sojeva bakterija mliječno kiselog vrenja gubici metana značajno povećavaju.

  • 408
  • 38
  • 0

Uz kišni, i u temperaturnim oscilacijama prevrtljivi početak ljeta i sve gore stanje mljekarstva u Hrvatskoj, tješe pogledi na tamno zelena i dobro razvijena polja kukuruza. Uz nadu da se neće ponoviti suša iz 2013. godine, želimo naglasiti kako su nepravilna konzerviranja cijele biljke kukuruza visoka stavka u troškovima za cijeli sljedeći period proizvodnje mlijeka. U Njemačkoj je, kroz praktičnu analizu najboljih gospodarstava 2011. potvrđen prosjek gubitaka od 13% za kukuruzne silaže. Od 100 tona mase koja je ušla u silos, kravama je na hranidbenom stolu ponuđeno prosječno 13 tona manje. 3-5 % gubitaka su oni koje ne možemo izbjeći. Dokazano je brojnim pokusima u praksi da se gubici do hranidbenog stola pravilnim konzerviranjem znatno smanjuju.

Zašto? Primijeniti ćete silažni inokulant? To je samo dio priče. Molimo da pripazite na sastave silažnih inokulanata. Nije dovoljno da silažni inokulant ima samo homofermentativne sojeve bakterija.

No upravo takvi inokulanti su često u ponudi - pretvaraju šećere u mliječnu kiselinu. Oni ne doprinose, već zbog neefikasnosti čine financijsku štetu (moglo je i bez njih, proizvodnja ide u još veći minus). Osim toga, i priroda se brine da je konkurencija mikroorganizama koji koriste hranjiva sve veća i brojnija. Sposobnosti bakterija koje su u inokulantu moraju biti profesionalne.

I ove godine navodimo rezultate istraživanja dr. Nussbauma, LVA Auelendorf (Njemačka), koji potvrđuju da se upotrebom samo homofermentativnih sojeva bakterija mliječno kiselog vrenja, gubici metana značajno povećavaju (sa posebnim korištenjem hranjiva i stvaranjem metanskih spojeva).

Istraživanje dr. Nussbauma

U prilogu je 17,8 % gubitka metana kod netretirane (bez inokulanata) silaže kukuruza, kada su pribrojeni i gubici aerobnog vrenja (AEST). Homofermentativni sojevi (srednja kolona) načinili su veću štetu jer uopće nisu osigurali masu od naknadnog vrenja. Masa se zagrijava naknadno i pod folijom i nakon otvaranja. U trećoj koloni, gdje su u upotrebi bili heterofermentativni sojevi bakterija mliječno kiselog vrenja (koji stvaraju octenu kiselinu iz šećera i mliječne kiseline), gubici metana svedeni su na 1.31 %.

BonSilage Mais logotip

Zašto proizvodnju kukuruzne silaže za hranidbu krava uspoređujemo sa proizvodnjom bioplina?

Kako bi i proizvođači mlijeka uvidjeli da je pravilno vrenje silažne mase istovrijedna karika u lancu proizvodnje kukuruza kao i priprema tla, izbor sjemena, gnojidba te zaštita. Bioplin se bolje plaća, a proizvodi se iz energije koja je izrasla na njivi i samo se ne smije izgubiti prije ulaska u fermentor koji je kao burag krava.

Korištenjem Bonsilage Mais koristite specijalnu kombinaciju homo i heterofermentativnih bakterija mliječno kiselog vrenja i djelujete na stvaranje mliječne kiseline za anaerobnu stabilnost silaže, dok je aerobna stabilnost višestruko prepoznatljiva kroz:

  • spriječeno naknadno zagrijavanje silažne mase (prilikom korištenja)
  • poboljšanu ukusnost (što proizvođači mlijeka prepoznaju)
  • povećanu probavljivost (u prosjeku +0,27 MJ Nel/kg ST)

Superiorna silaža, efektivna zaštita hranjiva i energije te očigledno konzerviranje!

Kombinacija 3 homo- i heterofermentativnih sojeva bakterija za silaže cijele biljke kukuruza od 28-35% ST i silaže žitarica cijele biljke od 30-40 % suhe tvari.

  • Obilježja proizvoda:
    Lactobacillus plantarum, Pediococcus pentosaceus, Lactobacillus buchneri
  • Efekti:
    poboljšanje aerobne stabilnosti (DLG znak kvalitete 2 )
    poboljšanje probavljivosti vlaknine za više od 5 %
  • Upotreba:
    kao tekućina: 1g / tonu silažne mase = 1 doza za 50 tona
    kao granulat : 250g / tonu silažne mase = vreća za 100 tona

Preporučeni period skladištenja prije otvaranja je 6-8 tjedana .


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Schaumann Agri Kukuruz Silaža Mljekarstvo Dr. Nussbaum Silažni inokulanti Gubitak metana Heterofermentativni sojevi Bon Silage Mais Efekti Bon Silage


Partner