Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 29.06.2015. 13:35

Ekstremne štete uroda uljane repice?

Suša pogađa njemačke usjeve, a posebno su na udaru žitarice i uljarice. Tako su smanjena očekivanja i za uljanu repicu. Ako se takvo stanje nastavi, stručnjaci upozoravaju na ekstremne štete i gubitak uroda. Hrvatski ratari morali su uljanu repicu zbog obilne kiše i najezde puževa presijavati i tri puta.

Foto: depositphotos.com,
  • 454
  • 50
  • 0

Kina mijenja strategiju državnog otkupa žitarica. Država naime, neće više otkupljivati uljanu repicu koja se tako nagomilava, već će uvesti subvencije za ključne proizvođače. Tako se očekuje i pad uvoza uljane repice u tu zemlju, što bi moglo poljuljati odnose izvoznika i uvoznika repice na globalnom tržištu.

Suša pogađa njemačke usjeve, a posebno su na udaru žitarice i uljarice. Tako su smanjena očekivanja i za uljanu repicu. Ako se takvo stanje nastavi, stručnjaci upozoravaju na ekstremne štete i gubitak uroda. Hrvatski ratari morali su uljanu repicu zbog obilne kiše i najezde puževa presijavati i tri puta.

Kina smanjuje uvoz repice

U Kini se za to vrijeme uvode subvencije za repicu i smanjuje otkup.

Kina je najavila da će promijeniti način tržišnog operiranja pa tako od ove sezone više neće gomilati urod uljane repice. Ta država više neće otkupljivati žitarice, već će uvesti potpore za ključne regije proizvodnje, čime se mijenja način financiranja proizvođača. Očekivani pad kineskog uvoza uljane repice, i to za 12% - mogao bi imati velik utjecaj na ključne izvoznike, posebno Kanadu. Kako će se potražnja za kanadskom uljanom repicom vjerojatno smanjiti, postavlja se pitanje tko će preuzeti ulogu Kine u opskrbnom lancu uljarica?

Smanjene prognoze za njemačku repicu

Njemačka udruga poljoprivrednih zadruga smanjila je svoje prognoze za ozime usjeve uljane repice za 240Kt na 4.99Mt, s očekivano manjim prinosima, što je rezultat i dalje sušnih vremenskih uvjeta u zemlji. Najnovija izvješća sugeriraju da se razina vlažnosti tla u dijelovima Njemačke približava kritičnoj razini i bez padalina bi se u bliskoj budućnosti prinos mogao znatno smanjiti.

Hrvatski ratari morali su uljanu repicu zbog obilne kiše i najezde puževa presijavati i tri puta. Zbog toga se ove godine očekuje najlošija žetva uljane repice u posljednjih 20 godina, prenosi HRT.

Foto: depositphotos.com, @budabar


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Kina Strategija Državni otkup Žitarice Uljana repica Uljarice Suša Kanada Izvoznik uljane repice Pad uvoza Ozimi usjevi Njemačka Vlažnost tla Smanjeni prinos


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.