Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DEKALB inovativni centri
  • 14.04.2016. 09:45

Edukativnim pokusima do kvalitetne silaže

Novost na hrvatskom tržištu su HD hibridi. HD znači visok prinos u sušnim uvjetima. Dakle, ti hibridi su najbolji od najboljih. Tako ćemo na Inovativnom centru pored silažnih pokusa imati i HD pokuse, kaže Milica Momirov, korodinatorica marketinga u DEKALB-u.

  • 572
  • 25
  • 0

Silaža je kvalitetna kada 40% težine otpada na klip i okolne dijelove klipa, 40% otpada na stabljiku, a ostalo na list. Ako je taj omjer nešto drugačiji, ako ide u korist stabljike i lista, onda nema silaže koja bi bila dobra za hranidbu stoke i dobivanje dovoljne količine mlijeka, odnosno jedinica po proizvodnji mase u tovu goveda. Objašnjava to Danko Žakula, prodajni predstavnik tvrtke DEKALB Hrvatska.

Upravo iz razloga da se osiguraju najbolji hibridi, DEKALB će ove godine u Inovativnim centrima sijati, odnosno obaviti pokus silažnih hibrida. Riječ je, dodaje, o 10 hibrida koji još nisu na hrvatskom tržištu i četiri koja pak već jesu.

Velika biljka ne znači i visoki prinos

"Kroz pokuse želimo farmerima pokazati što je najbitnije kod hibrida. Kada ljudi vide kukuruz od 3,5 - 4 metra, smatraju to je to - hoću taj hibrid. No mi smo se puno puta u praksi mjerenja pokusa uvjerili da činjenica da je velik ne znači i da je prinosan", dodaje Danko.

DEKALB hibridi, naglašava pak Milica Momirov, koordinatorica marketinga u DEKALB-u, su takva genetika da on daje svu svoju energiju u klip. "Sam klip je kvalitetan i hranjiv, ima dosta proteina, što na kraju daje i više mlijeka", kaže ona.

U planu su im dva Inovativna centra. Jedan će biti u Križevcima na Visokom gospodarskom učilištu kao i prošle godine, a drugi će biti u Vrpolju kod Osijeka.

"Ono što je novo za hrvatsko tržište jesu HD hibridi. HD znači visok prinos u sušnim uvjetima. Dakle, ti hibridi su najbolji od najboljih. Oznaka HD ukazuje na hibride iz DEKALB portfolija koji imaju minimalno 5% veći potencijal prinosa u stresnim uvjetima u proizvodnji u odnosu na ostatak DKC portfolija. HD oznaka se daje hibridu na osnovu rezultata istraživanja oplemenjivačkih stanica kao i rezultata tehničkih pokusa. Ukoliko hibrid narednih godina u ogledima pokazuje niže performanse najčešće zbog uvođenja novih hibrida, isti može izgubiti HD oznaku. DEKALB HD hibridi su naši najprinosniji, a pritom tolerantni hibridi na stresne uvjete u proizvodnji kukuruza", navodi Milica.

Od sada nude i pakiranje od 25.000 zrna

DEKALB, dodaju, svake godine izbaci po par novih hibrida koji se testiraju na svim njihovim testnim stanicama. Proces stvaranja hibrida traje 5-7 godina.

"Najveći udio DEKALB-a je kod profesionalnih proizvođača. Prije svega jer smo imali pakiranje od 50.000 zrna koje imamo i ove godine, no za dva hibrida smo uveli i pakiranje po 25.000 zrna, kako bi bili pristupačniji manjim proizvođačima", nadodaje Žakula.


Tagovi

DEKALB Hrvatska Milica Momirov Danko Žakula Inovativni centri Hibridi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

DEKALB Hrvatska

Ozaljska 136, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info.croatia@monsanto.com web: http://www.dekalb.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰