Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata za duhan
  • 20.01.2017. 07:30

Duhanci: Ulažemo vlastita sredstva u proizvodnju

Reakcija iz Udruge proizvođača duhana na objavu iz tvrtke Hrvatski duhani. Aragović: "Cijena duhana je niska, a ne visoka!"

Foto: Alena Rais
  • 5.801
  • 606
  • 0

Na temelju priopćenja tvrtke Hrvatski duhani koja posluje u sastavu multinacionalne kompanije BAT-a, a odnosi se na isplatu roda duhana 2016., odgovorili su iz Udruge proizvođača duhana iz Virovitice Krupan list.

Podsjetimo, Hrvatski duhani izvijestili su kako su isplatili svojim proizvođačima gotovo 50 milijuna kuna za svu otkupljenu količinu duhana, odnosno 10 milijuna više nego prethodne godine. Direktor Hrvatskih duhana Zlatko Pleša istaknuo je kako je cijena svijetle virginije najviša u povijesti te da ona uz sve dodatke iznosi 12,20 kuna po kilogramu.

"Točno je da je isplata duhana u spomenutom iznosu i da je nešto veća nego godinu ranije. Ali ta isplata se odnosi na povećana ulaganja proizvođača duhana vlastitih sredstava tj. proizvođači duhana prelijevaju sredstva iz drugih kultura u proizvodnju duhana pa se tako duhan financira iz kamilice, povrća, ratarskih kultura i dr. Ostali dio otpada na PDV", govori predsjednik Udruge Željko Aragović.

Duhancima isplaćeno gotovo 50 milijuna kuna

Kad bi se duhan financirao isključivo iz predane proizvodnje, isplate gotovo da ne bi ni bilo, na što upozoravamo godinama, a osnovni razlog je ekstremno niska otkupna cijena, koja je najmanja u EU i regiji, upozoravaju iz Udruge.

Aragović: Cijena duhana je niska, a ne visoka!

Prilog tome je da je u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina cijena duhana rasla za 45%, a u EU za 256%. Hrvatski proizvođači duhana imaju za 3 kune po kilogramu manju otkupnu cijenu, čak i od proizvođača u Srbiji, što je povijesno diskriminirajuće u 70 godina proizvodnje duhana u RH, iznose.

"U prerađivačkom sektoru u RH nije praksa iznositi ovakove podatke koje u javnost iznosi BAT i direktno šteti proizvodnji duhana", kako naglašavaju duhanci.

Proizvođači duhana govore da ovakvim priopćenjem BAT želi stvoriti prividno blagostanje u proizvodnji duhana u RH, što jasno šalje poruku da problem niske otkupne cijene žele rješavati medijski prividnim tezama, a ne realno povećati otkupnu cijenu duhana.

Nažalost ovo je još jedan pokazatelj da BAT nema interesa za proizvodnjom duhana u RH, govore iz Udruge.

Foto: Alena Rais


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Isplata Željko Aragović Krupan list


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo