Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duhan
  • 14.03.2016. 10:30

Duhanari predlažu produžetak poticaja

Proizvođači duhana predložili su produžetak poticaja do 2020. godine zbog prilagodbe europskom tržištu.

Foto: Alena Rais
  • 989
  • 96
  • 0

Niska otkupna cijena i visoki troškovi proizvodnje glavni su uteg proizvođačima duhana. Rezultiralo je to posljednjih godina i drastičnim padom ove proizvodnje.

S tim je problemima Udruga hrvatskih proizvođača duhana Krupan list izišla na zajedničkom sastanku predstavnika Virovitičko-podravske županije, direktora Hrvatskih duhana Zlatka Pleše i predstavnicima tvrtke Agroduhan u Virovitici.

Ukidanje poticaja od 2017.

Pored niskih cijena, proizvođače tišti i objektivan problem, iznijeli su, ukidanje poticaja u EU od 2017. Na sastanku kojega su inicirali, predložili su produžetak poticaja do 2020. godine zbog prilagodbe europskom tržištu. Podržala je to lokalna i regionalna samouprava, kao i otkupljivači koji kooperante nastoje stimulirati s oko 120 milijuna kuna godišnje za modernizaciju proizvodnje radi kvalitete.

"Proizvođači bi trebali krenuti u drugom smjeru. Trebali bismo imati svoje preradbene kapacitete kako bismo mogli izići na tržište i konkurirati s cijenom kako bi duhanska industrija u konačnici opstala", rekao je Željko Aragović, predsjednik Krupnog lista.

Foto: Alena Rais


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Virovitica Duhan Proizvođači Sastanak Krupan list Agroduhan Niska cijena Visoki troškovi Proizvodnja Drastično Pad Problemi


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]