Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podbacio ječam, podbacila i pšenica!
  • 07.07.2014. 17:45

Domaću pšenicu izvozimo, trećeklasnu uvozimo?

Iako bi ratari najradije žito stvoreno na vlastitoj zemlji prodali svojoj državi, bez pravedne otkupne cijene, u borbi za egzistenciju neće to moći učiniti. Hoće li sezonu spasiti stranci?

Foto: depositphotos.net
  • 1.159
  • 59
  • 0

Žetva ječma u istočnoj Hrvatskoj praktički je završena, a njeni su rezultati, blago rečeno razočaravajući. S krajem lipnja zahuktava se i žetva pšenice, a na području Osječko-baranjske županije ona će se obaviti na oko 60 tisuća hektara. Prvi pokazatelji također nisu ohrabrujući, a ratare i ove godine posebno brinu najave niskih otkupnih cijena pšenice.

Petar Pranjić, predsjednik Udruge Baranjska brazda, navodi da se toliko slab prinos ječma od 2,5 do 3 tone u povijesti nije dogodio. Razlog tomu su obilne kiše koje su padale početkom godine, ali i napad poljskih miševa i voluharica koje su u Baranji napravile milijunske štete. Niti prinos pšenice, čija je žetva započela prije nekoliko dana, nije niti malo obećavajući i kreće se oko 4 tone po hektaru. Za pšenicu je uobičajeni prinos u prosjeku od oko 6 tona te je očito da se radi o upola manjem prinosu. I od već ovako slabog prinosa, kvaliteta dijela sirovine je upitna te neće ići u prvu klasu.

Strani otkupljivači bi mogli spasiti sezonu

S druge strane, spominjana otkupna cijena od 1,05 kuna ravna je katastrofi. Pranjić pri tome ističe bojazan da će se i ratare na ovaj način dovesti u istu situaciju kao nedavno mljekare te će biti primorani prodavati svoju imovinu. Ipak, u narednom je razdoblju planiran dolazak stranih otkupljivača iz Austrije, Italije i Slovenije te se s njihove strane očekuje interes za naše žito. Otkupljivači iz Bosne i Hercegovine pak, nude 1,30 kuna, što je cijena koja bi u ovome trenutku zadovoljila brojne ratare.

Podna skladišta putem zadruge - Osječka burza rezervirana za veće igrače!

Ono u čemu Pranjić vidi izlaz iz situcije jesu podna skladišta, a država i Ministarstvo trebalo bi omogućiti svakom zaiteresiranom rataru da podigne vlastito. Stoga Baranjci imaju u planu osnovati malu zadrugu u kojoj bi se uz pomoć sredstava Unije izgradio silos. Napominje i da je ideja Osječke robne burze dobra, ali je stvorena za veće igrače. Naime, ako želite svoju robu ponuditi burzi, morate ju imati uskladištenu. Upravo je problem u tome što većina ratara takvo skladište nema te uslugu skladištenja mora platiti, što predstavlja dodatni trošak. Malome proizvođaču očito burza nije nikakva pomoć za izlaz iz loše situacije u kojoj se sada nalazi.

Na kraju ćemo opet uvoziti

Nitko pak u ovome trenutku ne vodi računa o činjenici da će ovogodišnji urod pšenice biti jedva dostatan za vlastite potrebe mlinske industrije. Doći će do situacije da ćemo domaću pšenicu izvesti te biti primorani uvoziti trećeklasnu sirovinu, a oni koji će pri tome profitirati opet će biti trgovci. Iako bi ratari najradije žito stvoreno na vlastitoj zemlji prodali svojoj državi, bez pravedne otkupne cijene, u borbi za egzistenciju neće to moći učiniti.

Foto: depositphotos.net


Tagovi

Žetva ječma Žetva pšenice Osječko - baranjska županija Slavonija Petar Pranjić Baranjska brazda Kiše Napad štetočina Štete Otkupna cijena Podno skladište Ministarstvo poljoprivrede Mlinska industrija Uvoz Kvaliteta sirovine Osječka robna bu


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com