Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicija
  • 02.04.2014. 08:00

Danci će ipak uzgajati konoplju u Hrvatskoj?

Ministarstvo poljoprivrede spremno je podržati sve investicije koje mogu pomoći pokretanju poljoprivredne proizvodnje! Je li ovo sudbonosno DA konoplji na hrvatskim poljima? Već bi ove godine njome moglo biti zasijano 456 hektara zemlje.

  • 1.048
  • 114
  • 0

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede održali su 1. travnja 2014., sastanak s potencijalnim danskim investitorima koji su iznijeli svoje planove za moguća ulaganja u proizvodnju industrijske konoplje u Slavoniji te farmersku proizvodnju svinja na hrvatskim farmama.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić upoznala je predstavnike danskih investitora sa zakonodavnim okvirom vezano za proizvodnju industrijske konoplje, kao i zakonskim ograničenjima u proizvodnji, koja su utvrđena Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga. Iznijela je podatak da je do 31. ožujka 2014. godine podnijeto ukupno 65 zahtjeva i izdane 33 dozvole te se očekuje da bi ove godine industrijskom konopljom moglo biti zasijano na oko 456 hektara. Tijekom 2013. godine proizvodnja konoplje povećana je za 65 posto, a Hrvatska se sa spomenutim površinama svrstava među vodeće proizvođače u Europi.

Proizvodnja konoplje u Europi

Naime, proizvodnja u Europi u prošloj se godini odvijala na ukupno 12.507 hektara. Mogućnosti upotrebe konoplje u različitim granama gospodarstva su vrlo velike te se Ministarstvo poljoprivrede zalaže da se proizvođačima konoplje omogući proizvodnja, ne samo za prehrambene proizvode već i za građevinske, u kozmetičke svrhe, za potrebe tekstilne industrije, proizvodnju bioenergije i slično.

Ministarstvo poljoprivrede će podržati investitore?

Ministarstvo poljoprivrede spremno je podržati sve investicije koje mogu pomoći pokretanju poljoprivredne proizvodnje, a kako trenutno postoje zakonska ograničenja u dijelu proizvodnje, danski su investitori zamoljeni da Ministarstvu poljoprivrede dostave cjeloviti poslovni plan svojih ulaganja u proizvodnju industrijske konoplje temeljem kojeg bi se vidjelo u kom smjeru žele investirati i koje proizvode od industrijske konoplje proizvoditi. Obzirom da potencijalni danski investitori, prema njihovim najavama, žele uložiti preko 20 milijuna eura, razgovaralo se i o tome da se sve buduće aktivnosti odvijaju u dogovoru sa Veleposlanstvom Kraljevine Danske, s kojim Ministarstvo poljoprivrede ima izuzetno dobru suradnju te su već zajedno surađivali na otklanjanju prepreka kod nekih drugih danskih ulaganja u Hrvatsku.

Posebna procedura za velike investicije

Ministarstvo poljoprivrede imenovalo je odgovorne kontakt osobe, jednu za ulaganje u proizvodnju industrijske konoplje, obzirom na specifičan način proizvodnje i zakonsku regulativu te drugu za provođenje investicije u proizvodnju svinja u kojoj postoji veliki potencijali i interes danskih investitora, ali i domaćih proizvođača.

Isto tako, danski su investitori upoznati i sa zakonskom regulativom vezano za velike strateške investicije koje premašuju 20 milijuna kuna u poljoprivredi te spadaju u red strateških investicija za koje postoji posebna procedura, zakonski okvir te su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i Agencije za investicije i konkurentnost. Ministarstvo poljoprivrede svakako će biti uključeno u sve buduće investicijske aktivnosti, nakon što danski investitori, kao što su najavili, dostave svoje investicijske projekte.


Tagovi

Konoplja Danski investitori Proizvodnja konoplje Investicija Zakonska ograničenja Zvjezdana Blažić Poslovni plan Investicijski projekt Uzgoj svinja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]