Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimski usjevi
  • 16.01.2015. 07:30

Da je barem pet centimetara snijega!

Usjevi na poljima su u dobroj kondiciji, a zimu će najlakše prebroditi oni usjevi koji su sijani kasnije iz razloga jer imaju manju asimilacijsku površinu, odnosno manji broj listova.

Foto: depositphotos.com
  • 587
  • 206
  • 0

Relativno visoke dnevne temperature za ovo doba godine koje se noću ipak spuštaju ispod ništice, za sada ne predstavljaju problem za izniklu pšenicu, ali bi bilo dobro kada bi palo barem pet centimetara snježnog pokrivača koji bi zaštitio listove izniklih usjeva od izmrzavanja, ukoliko dođe do novog zahlađenja, mišljenja je umirovljeni viši stručnjak za ratarstvo Luka Lešić.

Prema njegovim riječima, snijeg koji je pao između Božića i Nove godine, a koji se ovih dana u Slavoniji i otopio zbog pridošlog zatopljenja, usjevima je izuzetno dobrodošao jer su jesenas zasijani usjevi ispod snježnog pokrivača bili zaštićeni od vrlo niskih temperatura koje su noću znale pasti i do -19 stupnjeva Celzijevih.

Pšenici treba zima

"Ne bi bilo dobro kada bi došlo do naglih oscilacija u temperaturi te da dođe do čestih izmjena hladnog i toplog vremena. Pšenica se sada nalazi u tzv. latentnom stanju i jednoj vrsti uspavanosti. Najbolje bi bilo kada bi se zadržalo skroz hladno vrijeme s relativno niskim temperaturama jer svakim zatopljenjem dolazimo u opasnost da se usjevi probude iz zimskog sna i započnu s rastom, što u ovo doba godine ne bi bilo dobro", upozorava taj stručnjak.

Navodi kako su usjevi na poljima u dobroj kondiciji, a zimu će najlakše, kako ističe, prebroditi oni usjevi koji su sijani kasnije iz razloga jer imaju manju asimilacijsku površinu, odnosno, manji broj listova.

Zemlja zasićena vlagom

Lešić također navodi kako se na mnogim poljima još uvijek može vidjeti voda koja zbog zasićenosti zemlje vlagom nikako ne može otići u dublje slojeve. To je, kako ističe, posebice izraženo na tlima koja nisu orana, što u zadnje vrijeme prakticira dio poljoprivrednika potaknut savjetima i iskustvima iz zapadnoeuropskih država.

"To nije dobro rješenje za naše oranice. Ukoliko tlo ne poorete, ono ostaje zbijeno i voda nema kamo otići s takvog tla. Ne moraju nas drugi učiti kako se obrađuju tla. Neoranje se opravdava manjim troškovima obrade tla, međutim s druge strane u godinama koje su s puno padalina, zemlja koja nije poorana može vlasnicima stvoriti probleme", upozorava Luka Lešić.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Usjevi Zima Izmrzavanje Snježne padaline Niske temperature Kondicija Polja Oranje Brazde Temperatura List Pšenica Vlaga Voda Hladno vrijeme Luka Lešić Stručnjak Ratarstvo


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]