Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 16.06.2016. 22:30

Ćiro i BASF stručnjaci podijelili tajnu uspjeha

Na Danu polja BASF-a su predstavljeni proizvodi za zaštitu te su mnogobrojnim okupljenim poljoprivrednicima dani korisni savjeti vezani uz zaštitu usjeva.

  • 1.822
  • 101
  • 0

Ove srijede u Velikoj Pisanici, najdužem hrvatskom selu, dugom čak 13 kilometara održan je Dan polja BASF-a gdje su predstavljeni njihovi proizvodi te su mnogobrojnim okupljenim poljoprivrednicima dani korisni savjeti vezani uz zaštitu usjeva.

Događaj je započeo u podnevnim satima obraćanjem načelnika općine Velika Pisanica, g. Fredija Palija, koji je ponosan na poljoprivrednu zadrugu koja je i sudjelovala u suorganizaciji ovog edukativnog okupljanja poljoprivrednika, a Anto Marušić je ispred Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica rekao kako zadrugari zajedno obrađuju 400 hektara sjemenske pšenice i kukuruza te merkantilne pšenice, kukuruza, soje i uljane repice.

Kako u neočekivano lošim vremenskim uvjetima dobiti očekivano dobar rezultat u zaštiti ratarskih usjeva: pšenici, kukuruzu i soji, objasnio je Siniša Ilinčić.

Usprkos lošem vremenu, na središnji Dan polja BASF-a pristiglo je 200-tinjak poljoprivrednika iz cijele Hrvatske, ali i zemalja regije. Bila je to prilika da je upoznaju sa zaštitom kukuruza, soje i pšenice koju preporučuju stručnjaci BASF-a, a poljoprivrednike i poslovne partnere vjerne BASF-u, vrijeme je poslužilo pa su nesmetano mogli detaljno razgledati pokazna polja.

Predavanje o zaštiti ratarskih kultura

Na Danima polja brojni zadrugari, ali i poljoprivrednici iz zemalja regije

BASF polje pšenice zasijano je na 12, 54 hektara sortom Athlon C2, predkultura je bio kukuruz pa se uz uobičajenu gnojidbu dodalo i 100 kg uree kako bi se ubrzala razgradnja biljnih ostataka, a tijekom vegetacije obavljeno je još dvije prihrane KAN-om. Sjetva je obavljena 2. i 3. studenog, a prije nicanja obavljen je herbicidini tretman s Filonom i Logranom zbog velike populacije slakoperke.

Pšenica je tretirana i insekticidom

Prvi fungicidni tretman pšenice obavljen je 21. travnja s Duett Ultra 0.5 l/ha i budući da većina poljoprivrednika pšenicu tretira samo jednom, i kontrola je tretirana kako bi se moglo usporediti s parcelom na kojoj je primijenjen i drugi fungicidni tretman, pred cvatnju pšenice, 22. svibnja s Opera Maxom 1.2 l/ha, Controlanom 0.8 l/ha; Duett Ultra 0,3 +Caramba 0.7 l/ha.

Pšenica je također i folijarno prihranjena s Poly weat 23:7:23 + ME 4 kg7ha + Polyamin 0.75 l/ha uz dodatak okvašivača Inex 0,1 l/ha. Zbog vlažnog proljeća pšenica je tretirana i insekticidom.

Kako u neočekivano lošim vremenskim uvjetima dobiti rezultat?

Pokazno polje kukuruza zasijano je na 73.33 hektara i predkultura je bila pšenica. Prije sjetve na dio parcele je razasut stajski gnoj, a prije zimskog oranja je dodano 230 kg/ha NPK 7:20:30. U proljeće je brazda zatvorena blanjom te je predsjetvena obrada tla obavljena tanjuračom i sjetvospremačem kojom prilikom je tlo pognojeno s 250 kg NPK 15:15:15 i 250 kilograma uree po hektaru.

Sjetva je obavljena 15.04 s hibridima FAO grupe 300 i 400 različitih sjemenarskih kuća. Tretman protiv korova obavljen je prije nicanja kukuruza s Pledge 8' grama i Frontier X2 1,2 l/ha, dok je poslije nicanja kukuruza korišten Adengo od 0,44 l/ha. Također,napomenuto je prilikom obilaska pokusnog polja, tamo gdje bude bila potrebna korekcija na ambroziju, partizanku i limundžik koristiti će se BASF-ov Callam u dozi od 0,4kg/ha ili kombinacija Cambio 2.25 l/ha uz dodatak okvašivača Dasha od 0,75 kg/ha.

BASF Dan polja

Kako u neočekivano lošim vremenskim uvjetima dobiti očekivano dobar rezultat u zaštiti ratarskih usjeva: pšenici, kukuruzu i soji, objasnio je Siniša Ilinčić.

Tajne zaštite osjetljive soje

Kroz pokazno polje BASF soje, proveo je poljoprivrednike i na zanimljiv i pristupačan način objasnio tajne zaštite ove osjetljive kulture. Naime, podsjetio je kako je šećerna repa kraljica poljoprivrednih kultura i dodao kako je onda soja svakako princeza s kojom se treba nježno postupati jer je osjetljiva na kemiju Iako pokusno polje nije bilo idealno za pokazati.

I uz savršeni tretman dođe do propusta

Ilinčić se baš zato i odlučio ukazati poljoprivrednicima kako se ponekad i uz savršeno odrađen tretman može dogoditi propust. Pojasnio je kako se zemljišni preparati koriste kako bi se uspješno suzbili otporni korovi, ali i dobilo na vremenu, no veliku ulogu igra i količina oborina. Ukoliko je premalo kiše, manje od 10 litara - ne djeluju, a ako je previše kiše, više od 30 litara, što se i dogodilo u ovom slučaju, došlo je do oštećenja usjeva, pojasnio je Siniša Ilinčić.

Ne treba gledati fazu razvoja soje, već fazu razvoja korova

Sjetva je obavljena 15 travnja, sortom Merkur koja je tretirana s BASF simbiotskim bakterijama Rhizobium u količini od 400 gr/100 kg sjemena te sortom Galina koja nije tretirana bakterijama. Osnovni herbicidni tretman obavljen je prije nicanja soje s Wing P u količini 4l/ha, a drugi herbicidni tretman obavljen je u dva navrata: prva korekcija je bila u formiranju prve troliske split aplikacijom sa Corumom 0.95 l/ha + Dash 0.6 l/ha i to kada su korovi tek u nicanju.

Oko 200-tinjak poljoprivrednika okupilo se na Danima polja BASF-a

Naime, jedna od omiljenih Ilinčićevih napomena je ukazivanje na važnost veličine korova - ne treba gledati fazu razvoja soje, već fazu razvoja korova, redovito obilaziti polje - pješke pa tretirati dok je korov još u nicanju jer kad se korov vidi iz automobila - onda nema tog herbicida koji će ga uništiti. Ilinčić također napominje da se ne treba bojati rano tretirati soju "jer ona bolje podnosi kemiju dok je mala“. U drugom dijelu split aplikacije dodan je Corum 0,95 l/ha + Dash 0.6 l/ha.

Istaknuti i preparati drugih proizvođača

Siniša Ilinčić je, osim prikaza korištene zaštite u usjevu soje, poljoprivrednike savjetovao i o uobičajenim agrotehničkim zahvatima pa je tako, između ostalog napomenuo kako kod soje korijenove kvržice trebaju prostora za rast i razvoj te je potrebno da korijen ima zraka, da je tlo rahlo pa ga je važno pravilno obrađivati. Zanimljivo je napomenuti kako je BASF uz svoje preparate naveo i preparate drugih proizvođača koji su korišteni u zaštiti usjeva želeći tako poljoprivrednicima pružiti punu informaciju jer će samo tako oni moći i donijeti ispravnu odluku o izboru i agrotehničkih mjera i kemijskih preparata.

Miroslav Ćiro Blažević i Renata Sopek

Nakon obilaska polja uslijedio je zabavni dio programa gdje su se poljoprivrednici okušali u igranju "stajaćeg nogometa" i pucanju penala u video projekciju. Program je vodila atraktivna Renata Sopek - a gost iznenađenja bio je Miroslav Ćiro Blažević, trener svih trenera. Ćiro je pozorno pratio nogometna nadmetanja u potrazi za novim Šukerom ili Ćorlukom, a potom je prisutnim poljoprivrednicima održao predavanje u kojem je otkrio tajnu formulu uspjeha.

Ukoliko ga budu poslušali - sljedeće bi žetve, uz BASF preparate, mogle biti rekordne!

Autori teksta: Nina Forgić, Roberta Sorić


Fotoprilog


Tagovi

BASF Dan polja Miroslav Ćiro Blažević Zaštita


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P