Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 18.06.2015. 10:20

Cijene žitarica diktiraju Amerikanci?

Cijene pšenice prošlog tjedna u velikoj mjeri kreiralo je američko tržište, preplašeno nepovoljnih vremenskih uvjeta u svojim ključnim regijama

Foto: depositphotos.com/budabar
  • 1.054
  • 127
  • 0

Vremenske neprilike prošloga tjedna uzburkale su osjetljivo stanje na svjetskom tržištu žitarica i uljarica. Vlažno vrijeme u SAD-u bio je jedan od glavnih pokretača panike koja je vladala oko kvalitete ovogodišnje pšenice. Također, nepovoljni uvjeti utjecali su na odgodu sjetve kukuruza i soje, što bi moglo rezultirati manjim brojem zasađenih površina.

Prognoze najavljuju da će svjetska proizvodnja pšenice porasti za 2.6 milijuna tona u sezoni 2015./2016, odnosno dostići će količinu od 721 milijun tona. Isto tako, pretpostavlja se da će doći i do povećanja ukupne EU proizvodnje za 0.4 milijuna tona.

Buđenje Egipta i zaostanak Britanije

Egipat kao najveći svjetski uvoznik pšenice, vraća se na tržište nakon što je, ranije nego obično, njihovo Ministarstvo opskrbe najavilo završetak kupovine sirovina iz domaćih resursa i prelazak na inozemna. Za sada se očekuje da će Egipat najveći dio pšenice nabaviti od Rusije. Svjetsko tržište za to vrijeme s pozornošću motri postupke Egipta, koji kao veliki kupac djeluje i kao indikator visine cijena te utjecati na buduće iznose cijena.

Malo sjevernije pak, u Velikoj Britaniji očekuje se da postavljeni izvozni ciljevi žitarica ipak neće biti ispunjeni. To bi vrlo lako moglo dovesti do gomilanja zaliha iz prethodne sezone, budući da napredak u izvozu Britanije već nekoliko godina izostaje.

Globalni suficit uljarica

U svom mjesečnom izvješću, Američko Ministarstvo poljoprivrede ublažilo je svoje prognoze o proizvodnji uljarica za gotovo 2 milijuna tona. Ipak, još je uvijek projektiran globalni suficit u sezoni 2015./2016. za 10 milijuna tona.

Naime, izgledi za proizvodnju uljane repice u suprotnosti su s predviđanjima za soju, što bi moglo dovesti do cjenovne dominacije uljane repice. Očekuje se da će u sezoni 2015./2016. doći do najniže razine u proizvodnji uljane repice u posljednje tri godine (69 milijuna tona u sezoni 2014./2015. u usporedbi s 65.8 milijuna tona u sezoni 2015./2016.).

Suša koja vlada u Kanadi, Australiji i EU su navodi se kao ključni pokretač ovakvoga stanja.

Cijene uvjetuju Amerikanci

Cijene pšenice prošlog tjedna u velikoj mjeri kreiralo je američko tržište, preplašeno nepovoljnih vremenskih uvjeta u svojim ključnim regijama.

Budućnosnice pšenice prošli su tjedan dobro započele sa cijenom od 132 funte/tona, dok im vrijednost nije pala krajem tjedna na iznos od 123 funte/tona u petak. Slično je i s drugim kulturama.

Tako je vrijednost tone kukuruza završila s iznosom od 145.47 dolara na čikaškoj burzi te 163.50 eura na pariškoj. Vrijednost tone soje također je doživjela pad te je na čikaškoj burzi u prošli petak (13. lipnja) iznosila 332.22 dolara, dok je uljana repica na pariškoj burzi postigla vrijednost 376 eura za tonu.

Foto: depositphotos.com/budabar


Tagovi

Svjetsko tržište žitarica i uljarica Europska unija SAD Američki kontinent Cijene uljarica Cijene žitarica Rusija Izvoz pšenice Kretanje cijena


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.